- Slutt å plage meg, sier norgesvenn i Brussel

Diana Wallis blir nedrent av nordmenn på «frierferd» i Brussel. Hun er imponert over Støres innstats.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Diana Wallis er et ukjent navn i Norge, men et kjent navn som ofte snakker Norges sak i Brussel. Hun sitter i Europaparlamentet for Englands liberaldemokrater og har Norge og EØS-landene som sitt spesialfelt.

- Jeg tar i mot nordmenn fra kommuner, næringslivet og regjeringen titt og ofte. De vil fremme sine syn eller få vite hva som skjer på det politiske planet i Europa - og om det angår Norge, forteller Wallis til Dagbladet.no, mens hun spaserer bortover våte brustein i Oslo sentrum.

Skryter av Støre

Og det er travle tider, skal vi tro politikeren som har spesialisert seg på energi- og nordområdepolitikk. I dag har hun holdt foredrag i Oslo.

- Aldri har jeg hatt så mange nordmenn bankende på døren min i Brussel som nå. Det er på tide at dere får deres egen demokratisk valgte parlamentariker å plage, forteller hun spøkefullt til forsamlingen.

Hun understreker at hun setter pris på møtene med Norge, der spørsmål om nordområdene og forholdet til Russland går igjen. Og den sittende rødgrønne regjeringen, med sin aktive europapolitikk, får skryt av norgesvennen.

- Folk i Brussel merker absolutt en forskjell med den nye norske regjeringen. Det er mer aktivitet og Norge er mer synlig enn før, og langt mer enn Island. Det gir noen fordeler, men om det forandrer Europas politikk vesentlig er jeg ikke sikker på, sier Wallis til Dagbladet.no.

- Jeg tror derimot at mange nordmenn tar med seg europeisk tankegods og ideer hjem, og det er bra på lengre sikt, sier hun.

TO PARLAMENTER: Diana Wallis besøker både Oslo og Brussel (t.v.) hyppig. Som EU-parlamentariker representerer hun sin valgkrets i Storbritania, men er opptatt av norske interesser i Europa. Foto: Eiliv Frich Flydal/Epa
TO PARLAMENTER: Diana Wallis besøker både Oslo og Brussel (t.v.) hyppig. Som EU-parlamentariker representerer hun sin valgkrets i Storbritania, men er opptatt av norske interesser i Europa. Foto: Eiliv Frich Flydal/Epa Vis mer

Utenriksminister Jonas Gahr Støre lanserte i sommer regjeringens planer om å føre en mer aktiv europapolitikk.

Tjenestedirektivet

Debatten om tjenestedirektivet går nå for fullt i Norge ettersom regjeringens to nei-partier SV og SP har sagt de vil hindre at det innføres i norsk lovgivning.

Wallis følger debatten som foregår i Norge, og kommenterer gjerne som «stemmen utenifra». Hun mener problemet heller er mangel på debatt enn direktivet i seg selv.

- Dere er nødt til å ha med dere de to andre EØS-landene Liechtenstein og Island for å få gjennomslag for et såkalt «veto». Vi stemte over det forrige uke i Europaparlamentet, jeg skjønner ikke helt hvorfor dere skal forkaste det nå, da skulle dere heller vært med å debattere og utforme det, sier hun.

Hun har skrevet bok om EU og «den glemte utvidelsen» som hun kaller det at Norge og Island ikke er medlemmer og mener det er viktig at man allikevel utveksler informasjon og holder en debatt om Europas framtid levende, medlemskap eller ikke. Ofte går dagene til å holde foredrag for nordmenn om forholdet mellom Norge og Europa.

Ikke nøytral

Selv representerer hun Yorkshire i Storbritania, en valgkrets med 5 millioner mennesker, i et land der EU-skepsisen er stor. Men de som leter etter en balansert EU-parlamentariker bør lete et annet sted.

- Det er merkelig hva nei-folkene hjemme faktisk liker ved EU. I England lagde nettopp en euroskeptisk avis sitt første positive oppslag om EU på lenge. Den feiret at sigaretter og sprit skal bli enda billigere etter en EU-avgjørelse, sier hun og ler.