- Slutt å slåss for meg

Arbeiderpartiets nestleder Jens Stoltenberg ber nå dem som jobber for at han skal bli ny partileder, slutte med det. Samtidig føler han seg maktesløs overfor den opprivende maktkampen som raser i partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med Dagbladet fastslår Stoltenberg kategorisk at han ikke er lederkandidat på landsmøtet i begynnelsen av november. På spørsmål om han ber dem som nå jobber for hans kandidatur om å gi det opp, svarer han:

- Ja, det er jo åpenbart at når jeg gjennom lang tid har bedt om at vi ikke skal ha noen persondebatt, så ligger det i kortene at jeg ber folk om ikke å jobbe for mitt kandidatur.

Opprivende

Rammet av dårlige meningsmålinger og stadig bakrus etter det historisk dårlige valget i høst, rives landets største parti av interne stridigheter, beskyldninger og mistenkeliggjøring. Stadig flere Ap-politikere landet rundt uttrykker misnøye med Thorbjørn Jagland og krever lederdebatt.

Samtidig mener sentrale Jagland-tilhengere Dagbladet snakket med at Jens Stoltenberg er den eneste som kan stoppe lederstriden: Han bør si krystallklart fra om at han ikke på noe tidspunkt vil utfordre Jagland. På denne måten legges et tungt ansvar for lederdebatten over på Stoltenberg.

Hadde med rådgiver

Stoltenberg selv har kviet seg for å si noe som helst i denne debatten. Da han i går likevel ga et intervju til Dagbladet, hadde han med seg medierådgiver Øystein Singsaas som vitne. Singsaas var i mange år Gros veskebærer og har siden i sommer hjulpet Thorbjørn Jagland med mediestrategi.

Utelukket

- Jens Stoltenberg, er det helt uaktuelt for deg å være lederkandidat på landsmøtet i november?

- Ja. Jeg er ikke kandidat, og det er uaktuelt for meg å være kandidat. Jeg er valgt til nestleder.

- Flere mener du i sterkere grad bør utelukke det. Og at det er den eneste måten å stoppe lederstriden på?

- Jeg har utelukket at jeg stiller som lederkandidat mot Thorbjørn Jagland. Så sterke ord har jeg brukt. Det gjorde jeg allerede i høst i forbindelse med landsstyremøtet. Jeg har oppfordret til ikke å drive persondebatt i partiet, men at vi skal konsentrere oss om de politiske sakene. Jeg har i et utall av intervjuer understreket at jeg er valgt som en del av en ledelse, at min jobb er å fungere som en del av den felles ledelsen, og at denne type debatter skaper bare problemer både for meg, for Thorbjørn og for partiet.

- Hvordan reagerer du når noen likevel tenker sånn?

- Et langt liv i politikken har gjort at jeg ikke vil karakterisere eller reagere på denne type anonyme uttalelser som formidles til meg gjennom journalister. Jeg kommer ikke til å forholde meg til det. Jeg vet veldig godt selv at jeg har brukt mange anledninger til å understreke det jeg mener om lederspørsmålet.

Klart budskap?


- Men hva med alle de rundt i Ap som likevel oppfatter deg som en kandidat og som snakker om at du må overta. Har de ikke skjønt ditt klare budskap?

- Det er vel sånn at når vi har dårlige meningsmålinger og ting butter, så oppstår det lett diskusjon om personer. Men jeg er veldig sikker på at Ap's problem ikke handler om personer, sier han.

- Jeg har én oppgave og plikt, og det er å medvirke til at dette partiet har en velfungerende ledelse. Og jeg ville bidratt til det stikk motsatte hvis jeg på noen som helst måte bidro til å gi denne persondebatten næring. Jeg vil ikke bidra til å undergrave det kollektiv jeg er valgt inn i av landsmøtet.

- Føler du at det er personer eller kretser som jobber for ditt kandidatur?

- Jeg leser jo aviser, og jeg registrerer at det ringes rundt, og at tillitsvalgte rundt om i landet uttaler seg om lederspørsmålet i Ap. Men mitt inntrykk er at dette er resultat av at aviser og medier tar kontakt med folk.