Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slutt å spise kjøtt

Råder en av verdens ledende klimaforskere.

KLIMAKJENDIS: Nicholas Stern er en av Storbritannias mest kjente klimaforskere. Han har i tillegg en lord-tittel og en imponerende økonomibakgrunn.  Foto: SCANPIX
KLIMAKJENDIS: Nicholas Stern er en av Storbritannias mest kjente klimaforskere. Han har i tillegg en lord-tittel og en imponerende økonomibakgrunn. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Å spise kjøtt vil etter hvert bli like uglesett og uhipt som det å røyke, spår en av verdens ledende økonomer og klimaforskere.

- Jeg tror det er viktig at folk tenker over hva de gjør, og det inkluderer også hva de spiser, sier Nicholas Stern til Times Online og utdyper:

- Jeg er nå 61 år gammel og har sett at holdningen mot blant annet det å kjøre i påvirket tilstand, har endret seg dramatisk siden jeg var student. Folk skifter oppfatning om hva som er ansvarlig.

Erfaren klimaforsker
Sterns uttalelser har fått mye oppmerksomhet i Storbritannia, for han er så langt man kan komme fra en vanlig synser.

61-åringen er tidligere sjeføkonom for Verdensbanken og er i dag en prominent klimaforsker.

Han står blant annet bak en omfattende økonomisk studie, oppkalt etter ham, som ser på kostnadene den globale oppvarmingen vil påføre samfunnet.

Vil stoppe metanutslipp
Nå angriper han altså kjøttspisere og mener at et vegetarisk kosthold må til for å kunne bekjempe klimaendringene.

- Man bruker opp mye unødvendig vann på kjøttproduksjon og det bidrar til store utslipp av klimagasser. Det legger et enormt press på verdens ressurser. En vegetarisk diett er bedre, sier Stern i interjvuet.

Når buskap, og spesielt kyr, fordøyer mat, produserer de en betydelig mengde metan.

Dette er en drivhusgass, som regnes for å være langt mer skadelig for atmosfæren enn for eksempel karbondioksid.

Vil bli vanlig
FNs beregninger viser at kjøttproduksjonen står for omtrent 18 prosent av de globale karbondioksidutslippene.

Her ser man blant annet på skogsområder som hogges ned for å gjøre plass til beitemarker og produksjon og transport av dyrefor.

Stern innrømmer at han selv ikke følger et strengt vegetarisk kosthold, men oppforderer likevel andre å vurdere å kutte ned på kjøttforbruket.

Noe han tror vil bli en selvfølgelighet ettersom flere og flere blir klare over de store klimautfordringene verden står overfor.

- Folk vil etter hvert stadig oftere spørre etter karboninnholdet i maten, sier han.

Får støtte
Ikke overraskende, har 61-åringens uttalelser framprovosert en rekke reaksjoner fra landets bønder.

- Å bli vegeterianer redder ikke verden, avviser leder for det britiske bondelaget, Jonathan Scurlock, kontant.

- Bøndene i dette landet vil ha retningslinjer basert på vitenskapelige bevis. Vi har i dag ikke tilgang på kyr eller griser som ikke produserer metan.

Vegetarinere på sin side, applauderer Sterns forslag.

- Hva vi velger å spise, er et av de viktigste faktorene i vår personlige miljøpåvirkning, sier talskvinnen for den britiske interessegruppen for vegetarisk kosthold, Su Taylor.

- Kjøtt bruker opp mye ressurser og et vegetarisk kosthold bidrar til et mindre forbruk av landområder og vann. Én av de beste tingene du kan gjøre angående klimaendringer er å redusere mengden kjøtt du spiser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling