- Slutt å være skuffet offer

Statsminister Kjell Magne Bondevik får hard kritikk for å være for lunken i spørsmålet om krig mot Irak. Han bør slutte å framstå som skuffet offer, mener kommunikasjonsrådgivere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bondevik kommuniserer som et offer, og det er ikke bra for en som skal utøve lederskap, sier kommunikasjonsrådgiver Hans Geelmuyden.

Han synes det er tydelig å se at Bondevik står i sitt livs verste dilemma, og at det er forståelig at han som kristen synes det er vanskelig å takle Irak-krisen og spørsmålet om krig.

- Bondevik har en egen evne til å gå seg bort i gode intensjoner. Men her kan det nok på sikt bli nødvendig å ta en upopulær beslutning. Mitt beste råd til ham er å slutte å sutre, slutte å snakke som et offer og å lese John F. Kennedys bok «Menn og mot», sier Geelmuyden.

Har et problem

Kommunikasjonsrådgiver Terje Svabø i Dinamo PR mener også at Bondevik har et kommunikasjonsproblem, og at det ikke virker positivt å stå fram som skuffet og forurettet, slik han har gjort flere ganger i debatter den siste tida:

- Det er ikke lett å gjøre alle til lags, da får du et kommunikasjonsproblem. Samtidig synes jeg han er blitt utsatt for en del urettmessig kritikk som jeg forstår at han reagerer på, sier Terje Svabø.

- Hva er ditt beste råd til ham?

- Å heise fanen høyt for FN-sporet og holde fast ved det.

- Blir for lett såret

Også professor og valgforsker Frank Aarebrot mener Kjell Magne Bondevik er vel var for kritikk for tida.

- Han blir litt lett såret, men i Irak-spørsmålet burde han ikke ta kritikken inn over seg. Han burde heller stå på for det han sier, mener Aarebrot, som også er Ap-medlem.

- Irak-spørsmålet er ikke den vanskeligste oppgaven Bondevik har hatt. I tidligere konflikter, som Bosnia og Afghanistan, kom han med en rekke rare uttalelser. Han ble ganske presset på det, og det med rette. Kanskje er det derfor han er var nå, mener Aarebrot.

- Nå har Bondevik sagt at vi beinhardt må følge FN-sporet, og det hadde enhver norsk statsminister i denne situasjonen måttet si. Det er god grunn til å tro at svært mange av fredsdemonstrantene er enige med Bondevik i dette. Vi burde ha en folkeavstemning hvis vi skal gi opp FN i slike spørsmål.

I denne saken har nok blodtåka senket seg ned over noen av aktivistene, derfor burde ikke Bondevik la seg såre heller, mener Frank Aarebrot.

DILEMMA: Statsminister Kjell Magne Bondevik får kritikk for å sutre og for å være for var for kritikk i spørsmålet om krig mot Irak. I bakgrunnen sees Espen Barth Eide, forsker ved NUPI.