Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slutt for Milosevic

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I går var det lange og blodige maktspillet til Jugoslavias valgte diktator, Slobodan Milosevic, endelig kommet til veis ende. Seint i går kveld feiret demonstrantene i Beograds gater seieren over den fallende diktatoren. Vojislav Kostunica, som vant det valget Milosevic trodde han kunne kontrollere og deretter stjele, erklærte seg som landets president. Mens den fredelige revolusjonen foregikk i Beograds gater, lovet utenriksminister Thorbjørn Jagland betimelig støtte til det nye regimet. Som det første landet anerkjente den norske regjeringen i går Kostunica som Jugoslavias lovlig valgte president. USAs president Bill Clinton gikk i spissen for vestlige ledere med støtte til de serbiske demonstrantene. Dramaet i Beograd minner oss alle om da folket tok makten tilbake fra regimene i det tidligere Øst-Europa høsten 1989.
  • I natt så det ut til at politiet og de militære styrkene i Jugoslavia ikke lenger ville la seg bruke mot landets befolkning. Mange sluttet seg til demonstrantene mens parlamentet og den statlige TV-stasjonen fortsatt sto i brann. Demonstrantene forberedte seg på å holde vakt i gatene for å hindre at fortsatt Milosevic-lojale styrker på nytt skulle få overtaket.
  • Selve kjennetegnet på demokrati er at en leder som taper et valg, overlater makten til valgets vinner. Milosevic forsøkte å klamre seg til makten ved hjelp av politi, militære og dommere. Som så mange diktatorer før ham feilberegnet han grovt. Velgerne nektet å godta manipulasjonene og strømmet ut i gatene da forfatningsdomstolen forsøkte å tillyse et nytt valg til sommeren.
  • Situasjonen i natt var lenge svært spent og sterkt følelsesladet. Det forelå ingen sikre opplysninger om hvor Milosevic og hans familie befant seg, men ryktene gikk om at han var på flukt. Folkets seier i Jugoslavia kommer etter groteske massakrer og to kriger på Balkan, mer enn ti år etter de fredelige revolusjonene i tidligere Øst-Europa. I dag gleder vi oss over at seieren endelig er her.