SATSET FRISKT: MTU Nett markedsførte seg aggressivt med et abonnement med gratis ringetid i bytte mot fast abonnementspris. Nå er det slutt for selskapet, som i sin tid kjøpte Teletopias mobilvirksomhet. Faksimile: MTU.NO
SATSET FRISKT: MTU Nett markedsførte seg aggressivt med et abonnement med gratis ringetid i bytte mot fast abonnementspris. Nå er det slutt for selskapet, som i sin tid kjøpte Teletopias mobilvirksomhet. Faksimile: MTU.NOVis mer

Slutt for MTU Nett

Mobilaktøren har gått konkurs. 21 000 kunder rammes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ringer du mobilselskapet MTUs kundeservicetelefon, kommer du bare til en svarer som kunngjør at de ikke kan ta imot henvendelser på grunn av tekniske problemer, og at du må prøve igjen på mandag.

Dette henger mest sannsynlig sammen med at selskapet, som har spesialisert seg på gratis ringeminutter mot fastpris, i dag har begjært seg selv konkurs.

SMS-varsel
- Jeg har mottatt en SMS om at jeg må bytte abonnement innen 5. desember, sier en 20-årig mannlig MTU-kunde til Dagbladet.no.

20-åringen er en av ca. 21 000 MTU-abonnenter som snarest må finne seg en ny mobiloperatør.

- Vi har gravøl på jobben i dag. Dette er ikke noe hyggelig, det er veldig kjedelig for de ansatte, spesielt nå rett før jul, sier MTU Netts styreleder Stein Matre til Dagbladet.no.

Kjøpte Teletopia-virksomhet
MTU ble grunnlagt som selskap allerede på 70-tallet av gründer Matre, og begynte allerede da å slå seg opp på salg av mobilutstyr. I 2006 overtok de Teletopias mobilvirksomhet, men har først i år for alvor lansert mobiltjenester under eget navn, drevet av selskapet MTU Nett.

De siste månedene har det Larviks-baserte selskapet markedsført seg aggressivt både gjennom gatesalg og tung annonsering - men det har altså ikke kunnet forhindre dagens konkursbegjæring.

Matre opplyser at selskapet gjør sitt for å legge til rette for de ca. 70 som nå mister jobben.

- Vi prøver blant annetå få en del sysselsatt i andre selskaper. Heldigvis er dette rutinerte folk som vil klare seg bra på arbeidsmarkedet, sier MTU-sjefen.

I en SMS nummer to som selskapet sier de har sendt, eller er i ferd med å sende, ut til kundene, anbefaler de kundene å benytte seg av et spesialforhandlet tilbud hos et annet mobilselskap.

- Dette er et supertilbud, framholder Matre, som avviser at fristen 5. desember er fastsatt ut fra at det er dagen da fordringshavermøtet i konkursprosessen skal avholdes.

- Ingen mobiler vil bli frakoblet før fristen går ut, lover Matre.

Misfornøyde kunder
Dagbladet.no er blitt kontaktet av flere MTU-kunder som påpeker mangler ved tjenesten.

- Jeg har til tider hatt store problemer med dekningen i Oslo-området, og har opplevd store forsinkelser med SMS, samt at det er umulig å melde 4- og 5-sifrede tjenestenumre. MMS har fungert enda dårligere, sier Jonas Greve (27) fra Bærum til Dagbladet.no.

MTU-sjef Matre bekrefter problemene.

- Det stemmer, men disse problemene skal nå være løst. Bakgrunnen er at SMS er definert som «tilleggsprodukt» i ekomloven (loven om elektronisk kommunikasjon, red.anm.), og dermed er det en del teleselskaper som somler med å legge inn dataene fra nyetablerte aktører. Vi har kommet oss gjennom det meste av dette nå.

- Uteblitt betaling
Det er Telenor som har begjært MTU Nett konkurs. Grunnen er at Telenor leverer en reserveløsning til MTU-kunder i deler av landet der MTU ikke har eget nett, men ikke har fått betaling til forfall.

Ifølge MTU skyldes betalingsproblemene at de selv er blitt utsatt for uteblitt betaling - blant annet fra NetCom- og Chess-eier TeliaSonera, som kjøpte selskapet ComHouse - eier av Klart Svar og Telebutikken - fra MTU i sommer.

MTU framholder også at en løsning på den finansielle krisen i mobilselskapet var svært nær, og at det er bittert å måtte begjære konkurs nå.

- Situasjonen er meget trist, stadfester MTU.

MTU Nett har to underselskaper, MTU Communications og MTU T3 Lisens. Også disse selskapene går med i dragsuget, men har ifølge Matre ingen ansatte.

Moderselskapet MTU Gruppens øvrige datterselskaper blir ikke berørt av konkursen, sier Stein Matre til Dagbladet.no.