Slutt med bevæpnet politi

Fredag er det trolig slutt med at samtlige norske politimenn må gå med våpen.

UBEVÆPNET :  Norsk politi har vært bevæpnet i et år, fra fredag er det trolig slutt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UBEVÆPNET : Norsk politi har vært bevæpnet i et år, fra fredag er det trolig slutt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kilder i Politidirektoratet bekrefter overfor Dagbladet at det etter all sannsynlighet vil bli slutt med at samtlige tjenestemenn i politiet må gå med våpen, allerede førstkommende fredag.

Årsaken er den nye trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), og den kraftige motstand fra tjenestemennene mot ordningen med å gå med våpen som ikke er ladd.

Det var i november i fjor regjeringen bestemte at politiet - på grunn av terrorsituasjonen - skulle være midlertidig bevæpnet. PST fastslo da i sin trusselvurdering at det var overveiende fare for et terrorangrep på norsk jord. Det ble også kjent at terrorgruppa Den islamske stat hadde utpekt politi og militære som terrormål.

Omstridt bevæpning Trusselvurderingen fra PST førte til at Politidirektoratet i november 2014 innstilte overfor Justis- og beredskapsdepartementet at norsk politi midlertidig burde bevæpnes. Regjeringen fulgte innstillingen og siden har norsk politi vært bevæpnet.

Ordningen har vært omstridt. Spesielt kritisk har opposisjonen på Stortinget vært, men også regjeringens støtteparti Kristelig Folkeparti har vært kritisk til at den midlertidige bevæpningen har vart et helt år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer