Slutt med bevæpnet politi

Fredag er det trolig slutt med at samtlige norske politimenn må gå med våpen.

UBEVÆPNET :  Norsk politi har vært bevæpnet i et år, fra fredag er det trolig slutt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UBEVÆPNET : Norsk politi har vært bevæpnet i et år, fra fredag er det trolig slutt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kilder i Politidirektoratet bekrefter overfor Dagbladet at det etter all sannsynlighet vil bli slutt med at samtlige tjenestemenn i politiet må gå med våpen, allerede førstkommende fredag.

Årsaken er den nye trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), og den kraftige motstand fra tjenestemennene mot ordningen med å gå med våpen som ikke er ladd.

Det var i november i fjor regjeringen bestemte at politiet - på grunn av terrorsituasjonen - skulle være midlertidig bevæpnet. PST fastslo da i sin trusselvurdering at det var overveiende fare for et terrorangrep på norsk jord. Det ble også kjent at terrorgruppa Den islamske stat hadde utpekt politi og militære som terrormål.

Omstridt bevæpning Trusselvurderingen fra PST førte til at Politidirektoratet i november 2014 innstilte overfor Justis- og beredskapsdepartementet at norsk politi midlertidig burde bevæpnes. Regjeringen fulgte innstillingen og siden har norsk politi vært bevæpnet.

Ordningen har vært omstridt. Spesielt kritisk har opposisjonen på Stortinget vært, men også regjeringens støtteparti Kristelig Folkeparti har vært kritisk til at den midlertidige bevæpningen har vart et helt år.

Lederen i Stortingets justiskomité, Arbeiderpartiets Hadia Tajik har flere ganger stilt spørsmål om varigheten av den midlertidige ordningen.

- Dårlig ordning Dagbladets kilder i Politidirektoratet bekrefter at den nye trusselvurderingen til PST, hvor trusselfaren ikke lenge er like overhengende, kom på et veldig riktig politisk tidspunkt.

Selv om ingen antyder at den nye trusselvurderingen er et bestillingsverk, betyr vurderingen at politiet slipper å innføre den svært omstridte ordningen. Hvor tjenestemenn skulle gå med våpen på seg, mens skuddene skulle oppbevares et annet sted på kroppen.

Dagbladet er kjent med at det var krasse reaksjoner på ordningen med uladde våpen som etter planen skulle innføres førstkommende fredag. Tjenestemenn raste og mente at ordningen var svært dårlig.

Både Politiets Fellesforbund og enkelt polititjenestemenn protesterte. Flere tok også direkte kontakt med den politiske ledelsen i departementet - blant annet vernetjenesten i politiet - og hevdet at ordningen med våpen uten skudd var fryktelig dårlig og at det ikke ville fungere.

En ordning som tjenestemenn heller ikke har trent på.

Tilbake til normalt Nå vil Politidirektoratet vurdere situasjonen på nytt, etter at den nye trusselvurderingen, og deretter innstille overfor departementet. Det er ventet at justis- og beredskapsminister Anders Anundsen vil følge politiets innstilling.

Politiet vil fortsatt ha lett tilgang til skytevåpen, men våpnene skal - som før den midlertidige ordningen - oppbevares i såkalt framskutt posisjon. Det vil si i plomberte oppbevaringsbokser i bilene. Skal tjenestemenn være bevæpnet må de få tillatelse fra en politisjef som har fullmakt til å gi ordre om bevæpning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer