Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Black Lives Matter»:

- Slutt med dette

Instagram fylles med svarte bilder etter George Floyds død. Mener bildene med emneknaggen «Black Lives Matter» gjør mer skade enn nytte.

I SVART: Slik ser det ut. Instagram fylles nå opp av svarte bilder til støtte for George Floyd og kampen mot rasisme. Skjermbilde: #BlackLivesMatter
I SVART: Slik ser det ut. Instagram fylles nå opp av svarte bilder til støtte for George Floyd og kampen mot rasisme. Skjermbilde: #BlackLivesMatter Vis mer

En hel verden er preget av George Floyds død, og mange viser sin sympati i sosiale medier. Nå fylles Instagram opp med svarte bilder, i en slags protest-bevegelse i sosiale medier.

Bilder med emneknaggen «Blackout Tuesday» og «Black Lives Matter» sprer seg raskt. Men den ene er mer problematisk å bruke enn den andre.

En rekke utenlandske, så vel som norske profiler, enkeltpersoner og organisasjoner, deltar i kampanjen #BlackOutTuesday som i løpet av dagen ofte har blitt brukt sammen med hashtagen #BlackLivesMatter.

CNN skriver at trenden er problematisk, og kan gjøre situasjonen vondt verre.

Selv om disse innleggene er ment for å vise sympati og engasjement, påpeker flere aktivister nå at å legge ut et blankt svart bilde med flere emneknagger, opptar plassen i viktige kanaler for informasjon og oppdateringer, skriver CNN.

«Vi vet at ingen som deler sympatien sin på denne måten har til hensikt å skade, men delingen av disse bildene og emneknaggene, skader budskapet. Vi bruker emneknagg for å holde folk oppdatert», skriver mental helse-talsmann og «Black Lives Matter»-aktivist Kenidra Woods på Twitter.

Hun presiserer og ber folk dypt om å la være:

«Vær så snill, slutt å bruke emneknaggen for svarte bilder», skriver hun.

Urolighetene fortsetter

Protestene raser rundt om i USA ei drøy uke etter at 46-år gamle Geroge Floyd døde, og de ser ikke ut til å minke i styrke.

«Vær så snill. Jeg får ikke puste. Magen, nakken, alt gjør vondt. Jeg får ikke puste».

Det skal ha vært blant det siste 46-år gamle George Floyd sa før han mistet bevisstheten og seinere livet ved Hennepin County Medical Center i Minneapolis, Minnesota, mandag forrige uke.

En ny og uavhengig obduksjonsrapport, som er bestilt av familien til avdøde George Floyd, viser at afroamerikaneren døde av «kvelning som følge av trykk mot nakken og ryggen».

Urolighetene startet først i Minnesota, der flere bedrifter, hus og biler ble totalødelagt i brannene demonstrantene startet. Seinere spredte demonstrasjonene seg til byer som New York, Los Angeles, Denver, Phoenix og Memphis.

Arrestasjoner hoper seg opp av tusenvis. Synlighet for forskjellige grupper og aktivister er nøkkelen akkurat nå. Og en av de vanligste måtene å holde oversikt over alt dette på er ved å overvåke eller søke i hashtagger, skriver CNN.

- Problematisk

Blacklivesmatter begynte som en emneside for oppdateringer med nyttig informasjon og dokumentasjon på urettferdighet, men har i løpet av tirsdag blitt til rader med svarte skjermer.

EKSPERT PÅ SOSIALE MEDIER: Hans-Petter Nygård-Hansen.
EKSPERT PÅ SOSIALE MEDIER: Hans-Petter Nygård-Hansen. Vis mer

- Når du sjekker #BlackLivesMatter-emneknaggen, er det ikke lenger videoer og nyttig informasjon som kommer opp, sier ekspert på sosiale medier Hans-Petter Nygård-Hansen til Dagbladet.

Han sier han registrerte de første innleggene i morges, og at det nå er nesten svart i feeden hans på Instagram og Twitter. Han registrerer at mange nå maner til at man må slutte med denne formen for sympati med en gang.

- De fleste gjør nok dette for å vise solidaritet. Det er så lett å hive seg på en sånn trend som dette, og det er en måte å vise sin solidaritet på, uten å tenke på hva det kan bety for dem det betyr mest for.

Rent teknisk blir dette plukket opp av algoritmene, og derfor sprer dette seg raskt, og feeden til folk og emneknaggen vil bli svart.

- Det vil igjen ødelegge kvaliteten på formålet bak emneknaggen. Det blir, i dette tilfellet, for mye solidaritet som dessverre går utover kvaliteten på formålet bak emneknaggen.

- Hvorfor er det problematisk?

- Det er nok mange som ikke har tenkt gjennom dette. Men med emneknaggen «Black Lives Matter» er man med på å undertrykke de viktige beskjedene som blir delt her. De som trenger den viktige informasjonen, risikerer å få hundre svarte skjermer før man kommer til én nyttig, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!