HASTEMØTE: Etter et møte i dag advarte kunnskapsminister Kristin Halvorsen mediene mot «uvettig» bruk av nasjonale prøver til å rangere skolene. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
HASTEMØTE: Etter et møte i dag advarte kunnskapsminister Kristin Halvorsen mediene mot «uvettig» bruk av nasjonale prøver til å rangere skolene. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

- Slutt med skolerangeringene! Vær så snill ...

Kunnskapsministerens bønn til mediene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På kort varsel kalte kunnskapsminister Kristin Halvorsen inn til et hastemøte med lærer-, elev- og foreldreorganisasjonene og Kommunenes sentralforbund, etter at Dagbladet den siste uka har skrevet om juks og elever som nektes å delta i de nasjonale prøvene.

Debatten begynte med Magnus Marsdals bok «Kunnskapsbløffen», hvor det hevdes at disse prøvene fører til et resultatjag som går ut over elevene.

Lettvint rangering Blant lærere, elever og foreldre er det nå stor bekymring for at skolenes innbyrdes kamp om å hevde seg i de nasjonale prøvene ødelegger for undervisningen.

- De nasjonale prøvene har en verdi, men mister sin verdi hvis de brukes til lettvint rangering, sa Halvorsen til Dagbladet etter møtet.

Hun mener at prøvene gir nyttig informasjon for lærere, skoler og myndigheter, men at de sier mer om elevmassen enn om kvaliteten på undervisningen.

Informasjon, refleksjon ... Slik oppsummerte kunnskapsministeren hva hun vil gjøre med saken: Informere, undersøke, og oppfordre til refleksjon om «uvettig» rangering.

Skolemyndighetene skal informere om hva prøvene måler, fylkesmennene skal undersøke hvordan de nasjonale prøvene praktiseres, og skoler, medier og kommuner skal oppfordres til å reflektere om hvordan resultatene brukes.

Problemet Kunnskapsdepartementet har tidligere bedt kommunene slutte å legge til rette for rangering.
Halvorsens problem er at mediene fortsetter å bruke de nasjonale prøvene til skolerangeringer, ved hjelp av offentlighetsloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå håper hun at informasjon om hva disse prøvene måler, skal få mediene til å slutte å rangere.

- Kan du hindre dem i å gjøre det?
- Nei, det kan jeg ikke, sier Halvorsen.

Fornøyd Loveleen Brenna, leder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen, er for de nasjonale prøvene, men savner informasjon om hvordan resultatene blir brukt.

- Hvis de ikke analyserer resultatene, har prøvene ingen eller liten verdi, sier Brenna.

Mimi Bjerkestrand, leder i Utdanningsforbundet, er fornøyd med de tre punktene de ble enige om på møtet.

- Vi er fornøyd med at ministeren nå har kalt inn til et møte, der vi fikk sagt fra om den klare advarselen vi har, sier Bjerkestrand til Dagbladet.

Misnøye Mindre fornøyd med kunnskapsministeren er de i Høyre.

- Dette fremstår som en valgkampjippo fra Kristin Halvorsen. Frem til i dag har SV vært imot Høyres forslag i Stortinget for å tydeliggjøre retningslinjene for de nasjonale prøvene. Jeg håper hun vil støtte Høyres forslag om å bedre gjennomføring av prøvene, og ikke vende tilbake til det gamle SV-standpunktet om å avvikle de nasjonale prøvene, sier Elisabeth Aspaker, som sitter i  kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Aller minst fornøyd er de i partiet Rødt. Lederen Turid Thomassen mener kunnskapsministeren må prate mindre, og handle mer.

- Nå må de nasjonale prøvene fjernes fra norsk skole, sier Thomassen.