Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slutt med telefonkatalog i papir

Telefonkatalogen 2009 blir etter alt å dømme den siste

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Samferdselsdepartementet opphever Telenors plikt til å utgi den trykte telefonkatalogen. Telefonkatalogen 2009 blir dermed etter alt å dømme den siste på papir.

Dette er blitt resultatet av den langvarige diskusjonen som har pågått om distribusjon av telefonkataloger, og kravet fra blant andre Norges Naturvernforbund om å begrense utsendelsen bare til de telefonabonnenter som selv ber om å få katalogen.

Samferdselsdepartementet skriver i et brev til Telenor ASA at «det mest hensiktsmessige vil være at det ikke stilles krav til Telenor om utgivelse av telefonkatalogen, med virkning fra katalogåret 2010 og fremover.

«Dette innebærer dermed at plikten til årlig utgivelse utgår fra årsskiftet 2009/2010», heter det i brevet.

2 millioner kataloger

Telenor oppfyller i dag denne plikten ved å engasjere Eniro Norge AS som offisiell katalogutgiver.

Kommunikasjonsdirektør Bård Hammervold i Eniro Norge opplyser til NTB at det samlede opplag for de 17 forskjellige utgavene av Telefonkatalogen 2009 er på 2.075.100. Opplaget for Oslo-katalogen er på 233.000.

Distribusjonen av årets katalog startet i januar, og vil pågå til utpå høsten. Trykkingen utføres av Mohn Media i Tyskland.

Endringsprosess

Samferdselsdepartementet skriver i brevet til Telenor at departementet vil igangsette den nødvendige endringsprosess av ekomforskriften, som blant annet fastsetter Telenors plikt til å sørge for årlig utgivelse og distribusjon av trykte kataloger.

- Vi har gitt beskjed til Eniro om at de ikke kan forvente at vi vil gi ut en katalog neste år, sier informasjonssjef Per Aril Meling i Telenor til NTB.

Bård Hammervold svarer slik på spørsmålet om Eniro Norge på eget initiativ vil gi ut en trykt katalog:

- Vi har på det nåværende tidspunkt ikke planer om å utgi en trykt katalog på eget initiativ. Om Samferdselsdepartementet ønsker å gi norske telefonabonnenter muligheten til fortsatt å finne telefonnumre på papir, og de ønsker at vi skal stå for dette, vil vi vurdere det når en slik henvendelse eventuelt kommer.

- Veldig gledelig

Norges Naturvernforbund har stått fremst i kampen mot fulldistribusjon av Telefonkatalogen. Leder Lars Haltbrekken tror knapt det han hører når han får referert Samferdselsdepartementet beslutning om helt å oppheve Telenors plikt til å utgi trykte kataloger.

- Det er veldig gledelig at departementet opphever plikten til å spre unødvendig søppel rundt i Norge, sier Haltbrekken.

Eniro ser annerledes på den saken, og har på sitt nettsted presentert informasjon som konkluderer med at den samlede nytteverdien er høyere enn miljøkostnadene. Der blir det i tillegg pekt på at 30.000 frivillige deltar årlig i distribusjon av katalogene, noe som gir 30 millioner kroner i årlige dugnadsinntekter til idrettslag, foreninger og skoler.

(NTB)

GLEDELIG:  Det er gledelig at departementet opphever plikten til å spre unødvendig søppel rundt i Norge, sier leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
GLEDELIG: Det er gledelig at departementet opphever plikten til å spre unødvendig søppel rundt i Norge, sier leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!