Slutt på 50 år med krig: FARC og regjeringen signerer fredsavtale

Historisk avtale.

FREDSAVTALE: Konflikten i Colombia har vart i over fem tiår. Nå har regjeringen og FARC signert en historisk fredsavtale. Foto: REUTERS/John Vizcaino/NTB scanpix
FREDSAVTALE: Konflikten i Colombia har vart i over fem tiår. Nå har regjeringen og FARC signert en historisk fredsavtale. Foto: REUTERS/John Vizcaino/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Colombias regjering og FARC-geriljaen signerte mandag fredsavtalen som gjør slutt på over et halvt århundre med væpnet konflikt.

Avtalen ble signert av Colombias president Juan Manuel Santos og FARC-leder Rodrigo Londoño, også kjent som Timoleón Jiménez eller Timosjenko.

Mandagens høytidelige seremoni i byen Cartagena på den karibiske kysten ble litt forsinket, men omtrent et kvarter på overtid kunne de to lederne signere den historiske avtalen.

Konflikten mellom regjeringen og landets største geriljagruppe har pågått siden 1964. Over 220 000 mennesker er drept og 6 millioner drevet på flukt som følge av den langvarige konflikten.

- I dag opplever ved gleden ved et nytt daggry for Colombia. Dette er et nytt stadium i vår historie - en tid for ett land i fred, sa president Santos da avtalen ble signert. Timosjenko fulgte opp med å snakke om «en ny æra for fred i Colombia».-

- Det er slutt på krig med våpen, mens en debatt om ideer har begynt, sier FARC, sa geriljalederen, som også ba ofrene om unnskyldning.

- I FARCs navn, vil jeg oppriktig beklage overfor alle ofrene for den smerten vi må ha forårsaket i løpet av denne krigen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer