Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slutt på britiske homselover

En brite dømt for å ha deltatt i en homoseksuell orgie hjemme hos seg selv, har fått full oppreisning av EUs Menneskerettighetsdomstol. Det britiske lovverket må endres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En straffedrømt homofil mann fra Yorkshire i England fikk i går medhold fra Europarådets Menneskrettighetsdomstol i Strasbourg. Mannen fikk juridisk oppreisning og en økonomisk erstatning på nesten 300 000 kroner, skriver Aftenposten.

Lovlig med to

- Kjennelsen inneæbrer slutten på sømmelighetslovene, som ble brukt til å dømme Oscar Wilde i 1895. Det er et steg på veien mot likebehandling av homoseksuelle, sier Peter Tatchell fra den homofile gruppa Outrage.

Mannen ble dømt til to års betinget fengsel i 1996 etter at politiet fant en video som viste mannlig gruppesex i hans hjem. Han anket til Menneskerettighetsdomstolen fordi loven bare rammer sex mellom menn.

Homofil sex er bare tillatt i Stobritannia hvis det foregår i private omgivelser mellom to menn som er enige om det, og som er over 18 år gamle. Hvis flere deltar, blir hanlingen sett på som kriminell.

Brudd på Menneskerettighetskonvensjonen

I går kom Menneskerettighetsdomstolen fram til at det britiske forbudet mot homofil gruppesex er i strid med artikkel 8 i den europeiske Menneskerettighetskonvensjonen om individets rett til respekt for eget privatliv.

Simon Hughes, talsmann for liberaldemokratene, innrømmer at Storbritannia har en rekke diskriminerende sexlover.

- Loven må endres og bringes i overennstemmelse med resten av Europa, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media