Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump:

- Slutt på dumme, uendelige kriger

Donald Trump skriver på Twitter at USA aldri skulle ha involvert seg i konflikter i Midtøsten.

Forvirring: Bloomberg og Expressen melder at tyrkiske myndighetskilder har fortalt at Tyrkia går inn i Syria. Tyrkias forsvarsminister sier at de fortsatt forbereder seg. Programleder: Ingrid Cogorno Vis mer

Onsdag ettermiddag går president Donald Trump ut på Twitter og skriver at USA aldri skulle ha involvert seg i Midtøsten.

- Kamper mellom forskjellige grupperinger har pågått i hundrevis av år. USA skulle aldri ha vært i Midtøsten. Trakk våre 50 soldater ut. Tyrkia må ta seg av de pågrepne IS-krigerne som Europa nektet å returnere. De dumme, uendelige krigene tar slutt for oss!

- USA har brukt åtte trillioner dollar på å kjempe og mekle i Midtøsten. Tusenvis av gode soldater har dødd, eller blitt alvorlig skadd. Millioner av mennesker på motsatt side har dødd. Å gå inn i Midtøsten er den verste beslutningen som noensinne er blitt fattet.

- Vi gikk til krig på falske premisser. De hadde ikke masseødeleggelsesvåpen! Nå trekker vi våre soldater trygt og rolig tilbake. Vårt fokus er på det store bildet. USA er bedre enn noensinne!

Søndag varslet USAs president at amerikanske soldater trekkes ut av den nordlige delen av Syria. YPG-militsen har tidligere kjempet sammen med USA mot islamistgruppa IS.

Forvirring

Onsdag har det vært full forvirring om Tyrkia har gått inn i Syria. Tyrkia-ekspert tilknyttet Christian Michelsens institutt, Siri Neset, forteller til Dagbladet at hennes kilder sier at det foreløpig ikke har skjedd.

- Selve operasjonen har ikke startet ifølge mine kilder som sier at det mest sannsynlig er noen som har gått inn for å gjøre undersøkelser. Det skal være nært forestående at de går inn, sier Neset til Dagbladet.

Neset forventer ikke at YPG-militsen vil yte stor motstand i den første fasen. Men dersom Tyrkia prøver seg på byene Mcizreanbij eller Cizre, kan YPG være villige til å gjøre langt mer motstand, mener hun.

- I den andre fasen er det kritisk med luftstøtte for Tyrkia. Dette er de avhengige av at amerikanerne gir dem tillatelse til, ettersom luftrommet for øyeblikket er stengt for tyrkiske fly.

SYRIA: Amerikanske soldater skal ha begynt tilbaketrekningen fra grensa mot Tyrkia Foto: ANHA (HAWAR NEWS) via AP Vis mer

Trump-møte

Det er ikke ventet at den kritiske andre fasen vil igangsettes før etter møtet mellom Donald Trump og Erdogan 13. november.

- Det er det bildet som vi har nå, men ting kan endre seg ganske fort, legger hun til.

Tirsdag ble det kjent at Tyrkia hadde sendt flere forsterkninger til den syriske grensa, og president Recep Erdogan varslet allerede da at de ville krysse grensa innen kort tid.

- De kan enten desertere, ellers vil vi være nødt til å hindre dem i å stå i veien for vår innsats mot IS, skrev kommunikasjonssjef for Erdogan, Fahrettin Altun, seint tirsdag kveld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling