Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slutt på eneveldet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Årets politiske høysesong startet uvanlig tidlig. I løpet av de siste ukene har britiske arbeiderparti-politikere sloss, baksnakket hverandre og tvunget Blair til å si at han vil gå av før det er gått 12 måneder. Dette er panikk i rosenes leir, partiets symbol er som kjent en rød rose.

Siste utspill er at den radikale urokråka Claire Short skal kastes ut av partiet, hvis sjefsinnpisker Jacqui Smith får det som hun ønsker. Claire Short har nemlig vågd å foreslå valgreform. Hun var inntil 2003 en effektiv bistandsminister, men gikk av i protest etter at hun så at Irak-krigen bare skapte kaos og massedrap.Claire Short skrev en artikkel i The Independent torsdag, der hun oppfordret velgerne til å hindre at ett parti får rent flertall ved neste valg. Det som skal til, er et vippeparlament som vil føre til valgreform. Labour vil få en tredjedel av plassene (i Underhuset), de konservative omtrent det samme og vi vil sannsynligvis få noen grønne representanter og noen fra andre partier, skrev Claire Short som kom med den samme ideen i 2004 da hun ga ut boka «An Honourable Deception» (Et akseptabelt bedrageri) som handlet om Blairs Irak-engasjement.

Mange andre Labour-politikere mener det samme, men Tony Blair er absolutt imot noen valgreform. Slik systemet virker i dag, velges det bare én politiker fra hver valgkrets, alle de andre stemmene er bortkastet. Dermed kan man oppleve, som i 2005, at Labour fikk 55 prosent av plassene i Underhuset, men bare litt over 35 prosent av dem som stemte. Det Claire Short ønsker er å få innført forholdstallsvalg, slik at man får et rimelig valgresultat, som avspeiler hva velgerne ønsker.

Ifølge Blairs trofaste innpisker, Jacqui Smith så har Claire Short begått en alvorlig synd fordi hennes ønske nødvendigvis må føre til færre underhusmedlemmer for Labour. Hun kunne ha tatt fra henne partipisken. Det betyr at Claire Short ikke lenger blir regnet som Labour-stemme i Underhuset, men hun vil beholde sitt medlemskap i partiet. Jaqui Smith sier at hun synes det ikke er streng nok straff og har henvist saken til partiledelsen, som kan ekskludere Claire Short.

Når det nærmer seg et landsmøte, synes partiledelsen å miste hodet. I fjor kastet de ut den 82 år gamle flyktningen fra Nazi-Tyskland, Walter Wolfgang, fordi han ropte «tøv» da daværende utenriksminister Jack Straw sa at de allierte skapte demokrati i Irak. Partimedlemmene har imidlertid i år valgt inn Wolfgang i landsstyret. Hva som kommer til å skje i år på landsmøtet som åpner i Manchester 24. september, kan man bare ane. 20 mødre av døde soldater i Irak, som representerer foreningen for de drepte soldatene, er blitt nektet å sette opp en fredsleir utenfor landsmøtelokalene. Hva blir det neste?