Slutt på fengsling av flyktninger med falske papirer

Ulovlig praksis opphører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Riksadvokaten har gitt instruks om at flyktninger som kommer til Norge med falske papirer ikke skal fengsles. Dermed opphører en praksis Høyesterett har fastslått er ulovlig.

Tidligere i år konkluderte landets øverste domstol med at Norge over lengre tid har brutt flyktningkonvensjonen, melder NRK.

Konvensjonen tar høyde for at det kan være nødvendig å ty til falske papirer for å komme seg til et trygt land. Der står det også at en asylsøker skal kunne slippe straff dersom vedkommende raskt søker asyl og legger kortene på bordet og forklarer at dokumentene er falske.

Tidligere i uken sa Riksadvokaten at de ikke har sett behov for nye retningslinjer, men nå stopper de alle fengslinger av flyktninger som kom til landet med falske papirer.

- Vi ber kriminalomsorgen om å stille soningen i bero. Likhetshensyn og rettssikkerhetshensyn gjør at vi nå velger å ta fatt i disse sakene, sier statsadvokat Anders Blix Gundersen ved Riksadvokatens kontor.

Han sier at de kjenner til tre personer som nå slipper fengsel. De skal ikke straffes før Gjenopptakelseskommisjonen har undersøkt sakene på nytt. I tillegg bes påtalemyndigheten undersøke om flere flyktninger kan være feilaktig dømt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer