Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slutt på festen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svein Gjedrem står i fare for å bli noe så sjeldent som en populær sentralbanksjef. Han er blitt bærer av gode nyheter til både folk og næringsliv. Norsk økonomi går så det suser. Arbeidsledigheten synker, og aksjemarkedet stiger. Renten er på et historisk lavt nivå, og i boligmarkedet omsettes det som aldri før. Sentralbanksjefen ble rent lyrisk av rikets gode tilstand da han avleverte sin årstale igår og kostet på seg en anekdote om svensk-norsk kjærlighet. Årstalen pleier ellers å være så knusktørr at den minste nyanse utløser brannalarm i finansmarkedet.

Men det ulmer rundtom i de tusen hjem. Den rekordlave renten har sendt boligprisene til himmels. Boligeierne har løpt til banken med sine svimlende nye papirformuer og tatt opp stadig mer lån til forbruk. Husholdningens gjeld har økt med rundt 11 prosent det siste året, og gjelden er nå halvannen gang så stor som dens disponible inntekt. Sentralbanksjefen konstaterte tørt at den økte gjeldsbelastningen gjør oss mer sårbare for svingninger i økonomien.

- Det vil komme en periode hvor husholdningen ønsker å stabilisere sin gjeld og dempe sitt forbruk, sa Gjedrem. Sagt i en årstale er ikke det bare en nøktern spådom, men like mye en oppfordring. Selv om Gjedrem mente vi ennå ikke har sett den fulle virkningen av den lave renten, varslet han at renten vil stige fra dagens unormalt lave nivå.

Det har ikke manglet på advarsler om at boligboblen vil sprekke den siste tiden. De vil alltid komme når boligmarkedet er så høyt priset som nå. Men når også Gjedrem signaliserer at rentefesten er over, er det grunn til å lytte. Det gjorde også finansminister Per-Kristian Foss som fikk beskjed om å være mindre raus med oljepengene. Gjedrem mener det er på tide regjeringen holder seg til handlingsregelen etter at den i flere år har brukt langt mer enn regelen tilsier. Han mener behovet for offentlig vekst vil være mer moderat de kommende årene. Så husket han likevel at det ikke er en sentralbanksjefs oppgave å være populær i et valgår.