Slutt på filibustertaktikk

Demokratene har fått flertall i senatet.

FLERTALLS-SENATOR:  Minnesota-senator Al Franken med hans kone Franni. Kona pakket koffertene for en uke siden, og var klar for å flytte til Washingto (Foto: Eric Miller/Sacnpix/Reuters)
FLERTALLS-SENATOR: Minnesota-senator Al Franken med hans kone Franni. Kona pakket koffertene for en uke siden, og var klar for å flytte til Washingto (Foto: Eric Miller/Sacnpix/Reuters)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):
- Når man vinner et så jevnt valg, forstår man at ikke et eneste krafttak gikk til spille, sier Al Franken, nyvalgt senator fra Minnesota.

Han ble i går «den 60. senatoren», som dermed gir demokratene det to tredelsflertallet de trenger for å kunne avgjøre saker i senatet. Dermed kan det bli slutt på det som på amerikansk folkemunne blir kalt republikansk filibuster.

Én stemmes margin
Det er første gang på 30 år at demokratene har utgjort en så stor del av senatet. Etter at Barack Obama inntok presidentstolen har republikanerne flere ganger stemt ned avgjørelser med bare én stemmes margin. Blant annet skjedde det 7. februar da Obama forsøkte å vedta en økonomisk krisepakke på 156 milliarder dollar som ville gi arbeidsledighetstrygd og skattelette til flere enn hva Bush-administrasjonen hadde planlagt.

Jevnt senatorvalg
Det har knyttet seg stor spenning til om demokratene ville få sitt etterlengtede flertall i senatet.

2,9 millioner Minnesotainnbyggere avga sine stemmer i november i fjor. Ved første opptelling så det ut til at den republikanske kandidaten, Norm Coleman fikk 206 stemmer, men etter en håndopptelling viser det seg at Franken vant med marginale 312 stemmer.

Komiker
Al Franken er tidligere kjent fra TV-programmet Saturday Night Live. Etter komikerkarrieren spilte han i flere filmer, skrev flere bestselgere og jobbet som politisk kommentator i flere radioprogrammer.

President Barack Obama ringte for å gratulere Franken i går, og sa han så frem til et godt samarbeid for å stimulere til vekst og velstand ved å senke helseutgifter og investering i grønn energi. Imidlertid er det ikke sikkert at Frankens plass i senatet vil sikre flertallet i alle saker, skriver New York Times.

Demokratene er fremdeles avhengig av støtte fra to uavhengige senatorer, og det er heller ikke alltid at de demokratiske senatorene stemmer i takt med sitt eget parti.

GRATULERTE: Barack Obama håper nå at færre saker vil bli stoppet av republikanere i senatet. (Foto:Gerald Herbert/AP Photo)
GRATULERTE: Barack Obama håper nå at færre saker vil bli stoppet av republikanere i senatet. (Foto:Gerald Herbert/AP Photo) Vis mer