Slutt på giftige barneklær

Bjørnøy forbyr miljøgiften PFOS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Miljøvernminister Helen Bjørnøy fastsatte i dag et forbud mot bruk av miljøgiften PFOS i Norge.

Stoffet benyttes i brannskum og impregneringsmidler til tekstiler. Blant annet er flere allværsjakker til barn innsatt med stoffet.- Et nasjonalt forbud er nødvendig for å stanse bruken av denne miljøgiften i Norge så raskt som mulig, sier miljøvernministeren i en pressemelding.

Helseskadelig

PFOS tas opp i kroppen, og kan gi hormonforstyrrelser, svekket fertilitet, redusert immunforsvar og økt fare for kreft.

Norges Naturvernforbunds leder Lars Haltbrekken roser Bjørnøys beslutning.


- Forbudet er en svært viktig seier for vår helse og for miljøet, sier Haltbrekken i en pressemelding.

- Det er overhodet ikke akseptabelt at det produseres klær med skadelige miljøgifter. Derfor er vi svært fornøyd med miljøvernministerens forbud. Forbud er eneste vei å gå. Det er altfor vanskelig for den enkelte forbruker å skaffe seg oversikt over hvilke klær som har miljøgiften PFOS og ikke, sier han.

Har vært kjent lenge

<strong><b>FORBYR MILJØGIFT:</strong></b> Miljøvernminister Helen Bjørnøy forbyr bruken av PFOS i Norge. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
FORBYR MILJØGIFT: Miljøvernminister Helen Bjørnøy forbyr bruken av PFOS i Norge. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Forbudet får umiddelbar virkning for oljeindustrien. Brannskummet de benytter inneholder miljøgiften, som ikke brytes ned i naturen. Industrien må fra og med i dag benytte seg av alternative midler. Om det ligger brannslukningsutstyr med middelet på lager, skal dette samles inn.


Klesindustrien har fått en noe lengre frist. Det vil være forbudt å bruke stoffet i tekstiler fra og med 1. juli i år. Og Haltbrekken mener de har fått god tid til å finne alternative midler.

- Dette forbudet bidrar til å gi oss en mindre giftig hverdag. Klesprodusentene ble varslet i 2005. Det finnes giftfrie alternativer som produsentene kan bruke, og de har hatt god tid på å omstille seg, sier Haltbrekken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer