Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsminister Erna Solberg kritiseres av Sivilombudsmannen

Slutt på hemmelighold for Erna: Må vise fram kalenderen sin

Statsminister Erna Solberg får kritikk av Sivilombudsmannen for sin praktisering av offentlighetsloven.

FÅR KRITIKK. Erna Solbergs Outlook-kalender er omfattet av offentlighetsloven, fastslår Sivilombudsmannen. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix.
FÅR KRITIKK. Erna Solbergs Outlook-kalender er omfattet av offentlighetsloven, fastslår Sivilombudsmannen. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsministerens kontor har ikke rett til å holde Erna Solbergs kalenderoppføringer hemmelige, slår Sivilombudsmannen fast i en fersk uttalelse.

Uttalelsen innebærer at hvem som helst nå kan kreve innsyn i statsministerens Outlook-kalender. Innsyn kan bare nektes dersom det følger av en konkret hjemmel i offentlighetsloven.

«Formålet med loven er nettopp å legge til rette for at offentlig virksomhet er åpen og gjennomsiktig. Innsyn i kalenderoppføringer vil være en mulighet for allmennheten til blant annet å kontrollere hvilke møter som gjennomføres, hvem som deltar på møtene og hva som er agendaen for møtet», fastslår Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger i sin uttalelse.

Ville ikke gi innsyn

Sivilombudsmannen er oppnevnt av Stortinget for å ta vare på den enkeltes rettigheter i møte med forvaltningen.

Ombudsmannen arbeider blant annet for å gjøre offentlige myndigheter bedre, og bidra til at disse respekterer og sikrer menneskerettighetene.

Sivilombudsmannens kritikk av Statsministerens kontor kommer etter en klage fra Dagbladet.

Den 2. august, litt over en måned før stortingsvalget, ba Dagbladet om innsyn i alle statsministerens kalenderoppføringer for perioden 1. januar til og med 1. august i år. Men det ønsket ikke Statsministerens kontor å gi.

Advarer mot omgåelse

Statsministerens kontor viste til at de møter som kontoret ønsker åpenhet om, blir publisert på regjeringens nettsted.

Da Dagbladet ba om innsyn i alle kalenderoppføringer fra Solbergs Outlook-kalender, også de som ikke var publisert, ble innsynet avslått med henvisning til at oppføringene ikke er omfattet av offentlighetsloven. Men en slik tolkning av loven åpner for uheldige omgåelser, mener ombudsmannen.

Han påpeker at en møteinnkalling i tillegg til tidspunkt for møtet og møteinnkallinger, også kan inneholde både tekst, bilder og andre filer.

«Statsministerens kontors tolkning kan dermed åpne for at informasjon som i dag sendes per brev eller e-post, vil bli sendt ved hjelp av møteinnkallinger i Outlook for å unngå at allmennheten får innsyn i informasjonen, skriver ombudsmannen.

Vil lese før svar

Konsekvensen av Sivilombudsmannens uttalelse er at statsministeren heretter bare kan nekte innsyn i enkelte kalender-oppføringer dersom hun har hjemmel til det i offentlighetsloven.

Dagbladet var søndag i kontakt med statsministerens kontor, som ikke ønsker å svare på kritikken fra Sivilombudsmannen før de har lest uttalelsen mandag.

- Vi har ikke mottatt brevet enda, og kommer ikke til å kommentere før vi har mottatt brevet og lest det, skriver kommunikasjonssjef Trude Måsedie ved statsministerens kontor (SMK).

Les hele uttalelsen fra Sivilombudsmannen her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!