NY STRATEGI: Enighet. Statsminister Jens Stoltenberg mener at den åpne krangelen om Hardanger-mastene har bidratt til fall på meningsmålingene. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
NY STRATEGI: Enighet. Statsminister Jens Stoltenberg mener at den åpne krangelen om Hardanger-mastene har bidratt til fall på meningsmålingene. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

- Slutt på kranglingen

Jens Stoltenberg gir selvskryt og åpen krangling om Hardanger skylda for fallet på meningsmålingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Vi har et godt utgangspunkt, likevel er situasjonen dårlig, slo Jens Stoltenberg fast i dagens tale på den fagligpolitiske konferansen på Sørmarka.

Meningsmålingene for Arbeiderpartiet har stupt i sommer. Nå skylder Stoltenberg på den åpne krangelen mellom Ap/SP og SV om hardangerlinja og på for mye selvskryt fra regjeringa. I framtida vil han snakke med velgerne på en annen måte.

Blir strengere
- Vi vant valget, men ingen må tro at en vinner velgere en gang for alle, man vinne dem på nytt og på nytt. Vi har styrt landet på en god måte og funnet fram til løsninger også i de sakene der vi er uenige, og i noen saker har vi vist uenigheten. Men vi har ikke greid å håndtere uenighet like godt i det siste. Formen har vært slik at det har verken tjent oss eller de sakene vi jobber med. Derfor kan vi ikke fortsette å håndtere uenighet på den måten vi har gjort i det siste. Det er vi enige om, og da har vi kommet langt, sa Stoltenberg.  

Slutt på skryt
I tillegg til et strengere regime internt, blir det utad slutt på å møte ny kritikk med gamle resultater.

- Ingen stemmer i takknemlighet, de stemmer i tiltro til det vi skal gjøre. I det øyeblikk vi skryter, glemmer vi å formidle den samfunnskritikken om at vi ikke er ferdige med jobben. Vi skal ikke fornekte resultatene, men vise større utålmodighet og større samfunnkritikk. Ja, det er bra med 40 000 flere i kommunesektor, men det er ingen trøst for de som opplever mangler i barnevernet, sa Stoltenberg.

Han skal også slutte å møte dårlige meningsmålinger med kommentaren «meningsmålinger svinger opp og ned».

- Det pleier jeg å si når det går dårlig. Men det er farlig å tro at man bare kan si at det svinger og at man ikke bryr seg om dem. De er et alvorlig signal, et varsel vi skal ta på alvor. Det vil være feil å ikke ta det på alvor, sa Stoltenberg.

Kjerneverdier
Ny oppslutning skal skaffes ved å fokusere på Ap-verdier.

- Er det noe jeg er sikker på så er det at det er flertall i Norge for fellesskap. Fellesskapstanken og den norske modellen står sterk, og vi  er det sterkeste politiske uttrykket for dette i Norge. Vi må få det til å bli en diskusjon om verdier, og ideologi, da klarer vi å mobilisere, sa Jens Stoltenberg.

Framover vil partiet satse på tradisjonelle Ap-saker som arbeid til alle, nok hender i eldreomsorgen, bedre skole og utbygging av vei og bane.