Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slutt på moroa

Renta kommer ikke til å gå ned, og lønnsoppgjøret til våren må bli svært magert for lønnsmottakere. OECD anbefaler en stram livreim for å unngå krasjlanding etter kjøpefesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år gir OECD (organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) karakterer til Norge i økonomi. Rapporten over landets økonomiske tilstand og framtidsutsikter ble lagt fram i dag, og for vanlige lønnsmottakere er det ikke altfor lystelig lesning. Rapporten konkluderer med at de økonomiske jubel-årene ettertrykkelig er over, men at vi fortsatt har mulighet for en «myk landing» etter kjøpefesten.

Stramme tider

OECD-rapporten er fornøyd med statsbudsjettet for 1999. Ifølge Val Koromzay, leder for OECD's utenlandsavdeling har Norge gode muligheter for å komme godt ut av den økonomiske nedgangen som er nødt til å komme.

- Etter at solidaritets-alternativet gikk av skinnene for to år siden, ble det satt i verk betydelige tiltak for å bremse økonomien, sa Koromzay på en pressekonferanse i Regjeringskvartalet i formiddag.

Dette er medisinen OECD foreslår:

 • Et tilnærmet 0-oppgjør til våren. Det betyr at du ikke får en krone mer enn prisstigningen skulle tilsi.
 • La renta gå ned gradvis. Det er viktig å gjenopprette tilliten til norsk økonomi. OECD ser for seg at i løpet av år 2000 vil renta være nede i 4,5 til 5 prosent.
 • Arbeidsmarkedreformer bør ikke lages slik at flere får tilgang til «det svært generøse velferdssystemet». I klartekst bør så mange som mulig holdes i arbeid.
 • Den lavere aktiviteten vil også føre til økt arbeidsledighet. OECD mener at den rekordlave ledigheten vi har hatt de siste årene har vært for lav, og at vi må leve med en ledighet rundt fire prosent.

  Kritisk til kontantstøtten  OECD er ikke spesielt begeistret for kontantstøtten sett i forhold til behovet for innstramming. I rapporten uttrykker OECD undring over at private barnehageordninger ikke blir bedre stimulert.
  Organiseringe av norsk landbruk er heller ikke hensiktsmessig. Det drives altfor små enheter, går det fram av rapporten.

  Kontrollert nedtur  Både regjeringen og OECD mener vi må stramme inn livreima for å unngå en krasjlanding a la 1987.
  - I løpet av 2-3 år vil vi være tilbake i en normalsituasjon mener statssekretær Endre Skjørestad i finansdepartementet. Han er imidlertid ikke helt enig med OECDs karaktergiving til regjeringens økonomiske politikk.
  - Vi er ikke enige i kritikken av kontantstøtten og landbruket, dessuten tror vi at renta kommer til å gå ned i løpet av 1999, sier Skjørestad til Dagbladet :på nettet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media