Slutt på Negerfink og Sigøynerfugl

Svenske ornitologer har byttet ut «nedsettende» fuglenavn.

KRENKER INGEN: Opisthocomus hoazin, tidligere kjent i Sverige som Zigenarfågel (Sigøynerfugl) holder til i Amazonas, og er blant fuglene som er omdøpt av svenske orintologer. Foto. Wikipedia
KRENKER INGEN: Opisthocomus hoazin, tidligere kjent i Sverige som Zigenarfågel (Sigøynerfugl) holder til i Amazonas, og er blant fuglene som er omdøpt av svenske orintologer. Foto. Wikipedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I syv år har den svenske ornitologisk foreningen jobbet med en revidering av den svenske listen over alle verdens fuglenavn.

Av de i alt 11709 artene på listen har rundt 4000 fugler fått justert navnene på ett eller annet vis.

For de fleste navneendringene er det forenkling og forkorting av kompliserte navn, samt å plassere fulger i korrekt familie, som har vært motivasjonen.

For en liten gruppe fugler er det imidlertid et annet hensyn som har gjort seg gjeldende:

Fuglenavnene skal ikke være krenkende.

- Nedsettende språkbruk «Navnelisten har hatt som ambisjon, at fuglenavnene ikke skal inneholde nedsettende språkbruk. Akkurat hvor man skal sette grensen for hva som er nedsettende ord, er dog en gråsone. På den nå presenterte navneliste har artsnavn, som indeholder neger, sigøyner, kaffer eller hottentot, blitt erstattet med nye navn. Når det gjelder navn som indeholder lap-, er disse beholdt, ettersom de kan sies å rette seg mot landskapet Lapland.», heter det i saken om navneendringene i bladet Vår Fågelvärld.

Dermed er det slutt på fuglenavn som negerfink, zigenarfågel (sigøynerfugl) og kafferseglaren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.