KRENKER INGEN: Opisthocomus hoazin, tidligere kjent i Sverige som Zigenarfågel (Sigøynerfugl) holder til i Amazonas, og er blant fuglene som er omdøpt av svenske orintologer. Foto. Wikipedia
KRENKER INGEN: Opisthocomus hoazin, tidligere kjent i Sverige som Zigenarfågel (Sigøynerfugl) holder til i Amazonas, og er blant fuglene som er omdøpt av svenske orintologer. Foto. WikipediaVis mer

Slutt på Negerfink og Sigøynerfugl

Svenske ornitologer har byttet ut «nedsettende» fuglenavn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I syv år har den svenske ornitologisk foreningen jobbet med en revidering av den svenske listen over alle verdens fuglenavn.

Av de i alt 11709 artene på listen har rundt 4000 fugler fått justert navnene på ett eller annet vis.

For de fleste navneendringene er det forenkling og forkorting av kompliserte navn, samt å plassere fulger i korrekt familie, som har vært motivasjonen.

For en liten gruppe fugler er det imidlertid et annet hensyn som har gjort seg gjeldende:

Fuglenavnene skal ikke være krenkende.

- Nedsettende språkbruk «Navnelisten har hatt som ambisjon, at fuglenavnene ikke skal inneholde nedsettende språkbruk. Akkurat hvor man skal sette grensen for hva som er nedsettende ord, er dog en gråsone. På den nå presenterte navneliste har artsnavn, som indeholder neger, sigøyner, kaffer eller hottentot, blitt erstattet med nye navn. Når det gjelder navn som indeholder lap-, er disse beholdt, ettersom de kan sies å rette seg mot landskapet Lapland.», heter det i saken om navneendringene i bladet Vår Fågelvärld.

Dermed er det slutt på fuglenavn som negerfink, zigenarfågel (sigøynerfugl) og kafferseglaren.

Protestene mot politiseringen av fugleverdenen har ikke latt vente på seg. Reaksjonene har veltet inn, blant annet fra dansker, som så vidt har kommet seg etter sjokket over svenskenes revidering av Pippi Langstrømpes språk og ablegøyer.

- Jeg trodde at det skulle bli noen reaksjoner, men ikke så mye, sier Erling Jirle forskningsingeniør ved Lunds universitet og fugleentusiast til Sydsvenskan.

- Det har begynt å trille inn en del brev nå, blant annet fra sinte dansker, sier Jirle.

Eksotiske fugler De fleste av fulgene som har fått nye og ikke-krenkende navn, har aldri slått et vingeslag over Sverige.

Fuglen som tidligere var kjent som Tvåfärgad Negerfink (Nigrita bicolor), holder til i Afrika sør for Sahara. Fuglen tidligere kjent som Zigenarfågel (Opisthocomus hoazin) holder til i Amazonas.

Hottentotkricka (Anas hottentota) holder også til i Afrika, og heter fra nå Sumpand.

Kafferseglaren (Apus caffer) holder også til i Afrika, men er observert i Sverige så seint som i 2013. Nå heter den Vitgumpseglare.

En annen fugl med «kaffer» i navnet, viste seg under granskningen å være en gjøk. Den heter fra nå av Svartgjøk.

- Vi lurte på å kalle den kaffegjøk, men det føltes useriøst, sier Erling Kirle til Aftonbladet.