Slutt på null hull

Mange norske tannleger er alvorlig bekymret over nedbyggingen av barne- og ungdomstannpleien. En ny norsk undersøkelse viser at melketenner er langt mer utsatt for hull enn våre permanente tenner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dag kan det gå opptil to år mellom hver gang de minste kalles inn til tannsjekk. Det er også blitt vanligere å utsette den første kontrollen til barnet har fylt fire år i stedet for tre år. Samtidig viser undersøkelser fra blant annet Sverige at hver tredje treåring har hull i tennene.

Større hull

- Fordi hull utvikler seg raskere i melketenner enn i de permanente tennene, bør førskolebarn undersøkes oftere enn ungdom og voksne. Denne forskjellen tar vi ikke tilstrekkelig hensyn til i dag. Dette gjelder ikke minst barn i risikogrupper, påpeker Anne Beate Sønju Clasen, dr.odont. ved Klinikk for konserverende tannpleie i Oslo.

Hun har tatt doktorgrad på en sammenlikning mellom hulldannelse i melketenner med det å få hull i de permanente tennene. Resultatene viste at hull i melketenner blir både dypere og større enn i de permanente tennene i løpet av samme tid.

Barna skvises ut

Sønju Clasen mener det derfor er bekymringsfullt at enkelte barn ikke kontrolleres oftere enn annet hvert år.

- Det er utrolig mye som kan skje i en barnemunn i løpet av et år, særlig når det dreier seg om kariesangrep, sier Sønju Clasen.

En av årsakene er at barn og unge er blitt storforbrukere av syretærende leskedrikk. På bare noen tiår er konsumet økt med 200 prosent.

Harald Ulvestad, førsteamanuensis ved Klinikk for barnetannpleie ved Det odontologiske fakultet i Oslo, deler Sønju Clasens bekymring.
- Det som er mest skremmende er at barn og unge nedprioriteres fordi den offentlige tannhelsetjenesten er blitt mer opptatt av å tjene penger på betalende voksne pasienter, tordner Ulvestad.

Han er svært skeptisk til at flere kommuner nå innfører bonusordninger som blant annet gir tannlegene høyere lønn hvis de oppfyller den vedtatte inntektsmålsettingen.

- Tida er ikke moden for å omprioritere eller redusere den offentlige tannhelsetjenestens oppgaver. Det er en utbredt feiloppfatning at kariesslaget er vunnet, sier Ulvestad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer