Slutt på politibevæpningen

Den midlertidige bevæpningen opphører fra og med tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politidirektoratet vil be om at politiet ikke lenger skal være bevæpnet.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård redegjorde klokka 10.00 for politidirektoratets nye vurdering.

- Politidirektoratets samlede faglige vurdering er at det ikke er grunnlag for å fortsette den midlertidige bevæpningen. Derfor går vi nå tilbake til fremskutt lagring, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Fra og med tirsdag Dagbladet meldte 1. november at politibevæpningen etter all sannsynlighet ville opphøre allerede forrige fredag.

Humlegård opplyser nå at politiet vil gå tilbake til ordningen med framskutt lagring i bil så fort som mulig og seinest innen 17. november, som altså er førstkommende tirsdag.

Det var i november i fjor regjeringen bestemte at politiet - på grunn av terrorsituasjonen - skulle være midlertidig bevæpnet. PST fastslo da i sin trusselvurdering at det var overveiende fare for et terrorangrep på norsk jord. Det ble også kjent at terrorgruppa Den islamske stat hadde utpekt politi og militære som terrormål.

- PST angir et lavere trusselnivå nå enn for ett år siden. Sannsynligheten for et terrorangrep er redusert, herunder faren for angrep på personell fra forsvar og politi, sier Humlegård til NTB. som en begrunnelse for å avslutte bevæpningen.

- Selv om PST vurderer terrortrusselen som lavere enn for ett år siden, er den ikke nede på det som var før i oktober i fjor. Dersom trusselnivået skulle skjerpes, er vi naturligvis beredt på å ta en ny vurdering, sier politidirektøren. Nesten 6000 politifolk har vært imidlertid bevæpnet siden i fjor høst. Politidirektøren sier at det likevel ikke er brukt våpen mer i denne perioden enn tidligere år.

Fornyet sju ganger Den midlertidige bevæpningen startet 25. november i fjor, og hittil har Politidirektoratet anmodet om forlengelse sju ganger.

Sist gang i midten av oktober da regjeringen besluttet å forlenge politibevæpningen, men med en modell der politifolkene har en uladd pistol atskilt fra magasinet.

Etter at PST nå vurderer risikoen for et IS-angrep i Norge som mindre enn før, var spørsmålet om politiet ønsket å forlenge ordningen, skriver NTB.

Dagbladet kommer med mer

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram