Slutt på røyking i bryllup

Skal du holde bryllupsfest i et leid grendehus eller selskapslokale og ønsker at gjestene dine skal kunne få ta seg en røyk? Da bør du gifte deg fort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2004 vil helseministeren legge ned totalforbud mot røyking i slike selskaper.

Helseminister Dagfinn Høybråten går nemlig ikke bare inn for totalforbud mot røyking på barer og restauranter.

Lukket selskap

I det endelige høringsutkastet fra departementet går han også inn for røykeforbud ved arrangementer og tilstelninger i selskapslokaler, grendehus og kantiner.

Det betyr at skal du holde bryllups- eller bursdagsfest i et leid lokale med mat eller drikkeservering, vil departementet forby gjestene dine å røyke.

Selv om selskapet er lukket og privat. Begrunnelsen er at det går ut over dem som serverer.

«Slike lokaler vil være omfattet av forbudet uavhengig av om allmennheten har adgang, ettersom det vil være arbeidslokaler for personalet,» står det i det endelige høringsnotatet.

- Betyr det at det er lov å røyke hvis de som serverer gjør det som en vennetjeneste, mens det blir forbud dersom man leier inn betalt hjelp?

- Det betyr at når man har leid inn hjelp, har de like mye krav på et røykfritt miljø som deg og meg. Det er arbeidsplassen til de det gjelder den kvelden, enten det nå er cateringpersonale eller andre som er leid inn for en anledning, sier helseminister Dagfinn Høybråten til Dagbladet.

Nødvendig

Han avviser at departementet nå driver overformynderi og mener det er helt nødvendig å gå så langt og detaljert til verks for at røykeforbudet skal få noen effekt.

- Skal det være, så skal det være. Bransjen har vært opptatt av å få et røykfritt miljø samtidig som det ikke skal være rom for konkurransevridning. Vi har tatt dem på ordet, sier helseministeren.

Ifølge det siste høringsutkastet vil helseministeren forby røyking på følgende steder:

Restauranter, kafeer, kaffebarer, konditorier og bakerier. Uteserveringer som har tilknytning til servering inne - eller hvor røyk kan komme utenfra og inn. Kantiner på arbeidsplassen. Røykerom i tilknytning til disse vil heller ikke være tillatt.

Grendehus, selskapslokaler, samfunnshus, kantiner og annen utleievirksomhet hvor det serveres mat og eller drikke. Hoteller og overnattingssteder hvor mat og eller drikke serveres. Forbudet vil også gjelde i diskoteker og dansesaler som er tilknyttet hotellet.

Barer, puber, diskoteker, konsertscener, foajeer. Pauserommene til de ansatte på serveringssteder vil ikke bli rammet av forbudet, med mindre det er matservering der.

Lovforslaget skal behandles i Stortinget i 2003 og iverksettes i 2004.