Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slutt på snakk om kronekurs og rente

Nye Foss vil gjøre som Kristin Halvorsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Nå går økonomien så bra at det ikke er nødvendig å snakke om kronekurs og rente. Som Kristin Halvorsen skal jeg nå snakke mer om hvordan vi skal få flere i jobb i Norge, sier Foss til Dagbladet. Men finansminister Kristin Halvorsen (SV) slipper ikke unna av den grunn. For den nye Foss skal fortsatt snakke om penger, men da om dem vi bruker pengene på og hvorfor.

Tar ikke kritikken

Høyres første nestleder ble foreslått kastet før landsmøtet i helga. Kritikerne fra Rogaland Høyre så på ham som den fremste eksponentene for det kalde, kalkulatorfikserte Høyre. Men i går ble Foss gjenvalgt med akklamasjon.

-  Jeg har aldri ment at vi har vært et kalkulatorparti. Men jeg sier som Kåre Willoch: En kan ikke styre landet uten kalkulator. Det blir for mye å regne for hånd, sier Foss.

Generasjonsregelen

Men i løpet av Høyres landmøte i Oslo i helga, ble handlingsregelen omdøpt til generasjonsregelen. Skiftet skal fortelle at Høyre skal forvalte oljepengene i et 80-årsperspektiv, i stedet for å bruke for mye oljepenger nå.

Nå skal Foss også snakke mindre om kronekurs og rente, og isteden mer om personer enn systemet.

-  Kronekurs og rente er bare virkemiddel. Men de gir en bærekraftig økonomisk utvikling. Og det er forutsetningen for velferdssamfunnet, sier Foss.

 FOSS TAR BØLGEN:  Høyres Per-Kristian Foss tok stående i mot jubelen da han ble gjenvalgt som nestleder med akklamasjon. Og nå skifter han kurs. Foto: Heiko Junge, Scanpix
FOSS TAR BØLGEN: Høyres Per-Kristian Foss tok stående i mot jubelen da han ble gjenvalgt som nestleder med akklamasjon. Og nå skifter han kurs. Foto: Heiko Junge, Scanpix Vis mer

Økende underskudd

Nå skal Høyre isteden fortelle hva de vil med velferdsstaten.

-  Vi skal ha en god skolepolitikk. Men vi har snakket for lite om dem som er blitt hengende etter. Likevel erstatter vi ikke det med vår politikk om karakterer, eksamener og krav, sier Foss. Han viser til Høyres innsats i Oslo, der barn får tilbud om leksehjelp og sommerskole.

-  Så skal vi ikke bare snakke om sosialhjelp. Vi skal også snakke om en aktivitetsplikt. For det hjelper lite å hjelpe noen som ikke har jobb, uten samtidig å hjelpe dem til å få en jobb, sier Foss.

Å få flere i arbeid, blir den viktigste oppgaven, mener Foss.

For Norge har et økende underskudd på arbeidskraft.

Mikroen viktigst

Høyres løsning er økt arbeidsinnvandring og at flere står i arbeid.

-  Avtalefestet pensjon (AFP) er en dårlig måte å kaste folk ut av arbeidslivet på. Bedrifter må legge bedre til rette for at 60-åringer kan jobbe lenger. Gi dem lengre ferie eller mindre tunge arbeidsoppgaver, sier Foss.

Hva er forskjellen på Foss før og Foss nå? Den tidligere finansministeren mener at han nå snakker om 60-åringene, ikke om AFP.

-  Høyre skal bli bedre til å snakke om enkeltpersoner. Makro en er viktig. Men mikroen er viktigst.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling