Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slutt på sommertiden - klokken stilles tilbake

Natt til søndag stilles klokken én time tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Sommertiden er definitivt slutt for i år. Søndag 25. oktober stilles klokken én time tilbake.


Det skjer når klokken er 3 natten mellom lørdag og søndag. Klokken stilles da tilbake til klokken 2, og fra samme tidspunkt er vi over på vintertid, eller mer eksakt normaltid. For det er sommertiden som er «unormal».


Huskeregelen for hvilken vei klokken skal stilles er grei: Den stilles alltid mot nærmeste sommer.


Går greit

Overgangen til vintertid er alltid bekvem for den som liker å ligge lenge om morgenen. Vintertiden gir en time ekstra i sengen og ingen kommer for sent på jobb fordi de har glemt å stille klokken.

Om det blir en time ekstra for den som er på pubbesøk, når puben stenger klokken 3 om natten, er ikke like sikkert. I mange kommuner holdes det beinhardt på at puben skal stenge når klokken viser 3 første gang. Åpningstiden utvides ikke med en ekstra time selv om klokken i samme øyeblikk stilles tilbake til 2.

Det er Næringsdepartementet som har det formelle ansvaret for klokkestillingen. Justervesenet, som sorterer under Næringsdepartementet, er det eneste stedet i Norge der klokken ikke stilles vår og høst.


Skuddsekund

- Nei, klokken her drives av Justervesenets atomur, som har en usikkerhet på pluss/minus 0,1 mikrosekund, sier forsker Kåre Lind i Justervesenet til NTB.

Norsk normaltid er en time foran den såkalte UTC-tiden. UTC står for «Coordinated Universal Time» som er en felles, legal tid som gjelder over hele verden. Atomuret følger alltid UTC-tiden, men på Justervesenets hjemmeside på internett vil den til enhver tid gjeldende tid i Norge vises.

- De eneste gangene vi stiller uret her er når vi har såkalte skuddsekund, og det er ikke hvert år. Det avhenger av hastigheten på jordens rotasjon, som ikke er lik fra det ene året til det andre. Noen år skjer det at atomuret må stilles fram et sekund, andre år må vi justere tiden tilbake ett sekund eller to. Siste gang dette skjedde var i fjor, sier Lind.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling