NÅ KAN DU SLUMRE LITT TIL: I helgen skal klokken stilles en time tilbake, og slik får du en ekstra time. Foto: NTB Scanpix
NÅ KAN DU SLUMRE LITT TIL: I helgen skal klokken stilles en time tilbake, og slik får du en ekstra time. Foto: NTB ScanpixVis mer

Slutt på sommertiden
– i helgen får du en ekstra time

Men alle er ikke fornøyde med det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til søndag skal klokken stilles en time tilbake, men ikke alle er tilhengere av sommertiden. Russerne har sluttet å stille klokken, og finnene protesterer.

Russerne nekter

Klokkestillingen skjer samtidig i Norge og EU, etter at Norge samordnet med EU i 1996. Sommertiden har likevel blitt et hett politisk tema i Europa. EU-direktivet fastslår at alle EU-land skal gå over til sommertid på samme dag. I Russland har denne praksisen mer eller mindre blitt avviklet siden 2011, melder Aftenposten.

Den daværende russiske presidenten Dmitrij Medvedev meldte da at russere mislikte at de enten forsov seg, eller hadde en ekstra time de ikke ante hva de ville bruke på.

Den samme frustrasjonen er å finne i Finland, der over 50.000 har skrevet under på opprop mot å stille klokkene.

Til tross for opprørte finner og russere, vil praksisen forbli i Norge. Når klokka blir 3 natt til søndag, skal den stilles tilbake til klokka 2.

Det innebærer at folk kan sove en time lenger eller unne seg en ekstra lang frokost på søndag.

(NTB)