Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slutt på vintertid og sommertid fra neste år

Vedtak i EU-kommisjonen vil også gjelde Norge.

SLUTT PÅ Å STILLE KLOKKA ? EU-kommisjonens president bekrefter at sommertid og vinterstid skal bort. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
SLUTT PÅ Å STILLE KLOKKA ? EU-kommisjonens president bekrefter at sommertid og vinterstid skal bort. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker bekrefter at han vil ha slutt på vekslingen mellom sommertid og vintertid i EU.

Det kom fram da Juncker holdt sin årlige tale til EU-parlamentet i Strasbourg om unionens tilstand.

- Det må bli slutt på dette opplegget med stilling av klokkene, sa Juncker.

Hvis EU opphever skillet mellom sommer- og vintertid, vil beslutningen i utgangspunktet også gjelde Norge.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), som også har ansvar for klokkestillingen i Norge, sier det blir spennende å se hva EU til slutt lander på når forslaget skal behandles.

Først da blir det bestemt når klokkestillingen forsvinner.

Allerede i 2019

EU-kommisjonens plan er at den eksisterende ordningen skal avvikles allerede i 2019. Men det blir opp til hvert enkelt medlemsland å avgjøre om man skal innføre evig sommertid eller evig vintertid.

Tyskland var først ute med å innføre sommertid - i 1916. Siste søndag i mars og siste søndag i oktober er faste dager for å stille klokka en time fram eller tilbake.

- Uansett vil dette påvirke oss. Norge er avhengig av handel med andre EU-land, og det er generelt en fordel for næringslivet at vi har samme tid som nabolandene, sier han.

Statsråden legger til at klokkestillingen er noe som vekker engasjement hos mange.

- Det engasjerer både småbarnsforeldre, som meg selv, og folk som er spesielt opptatt av søvn. I tillegg har man større ting, som produktiviteten i samfunnet. Det er delte meninger om tradisjonen med å stille klokka, sier Røe Isaksen.

Hele Norges coronakart