Slutt som politiker -bli rik

Arne Olav Brundtland innkasserte 6 millioner netto i 96, det alt vesentlige fra boka om hvordan det er å være «Gift med Gro». Gro tjente netto snaut 5,1 mill. i fjor da hun kom med sin bok. I oktober kommer hun med neste bind om sitt liv. Trolig betyr det nye 5 mill. i bokinntekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed er de to sikret en pen pensjon. Gro Harlem Brundtland har da også valgt å ikke motta FN-pensjon på grunnlag av sin stilling som generaldirektør for Verdens helseorganisasjon, WHO. I stedet tar hun den delen, ca. 20000 kroner i måneden, ut i form av økt nettoinntekt som til sammen utgjør ca. 115000 kroner i måneden, eller knapt 1,4 mill. i året.

Pensjonist

På toppen kommer altså inntektene fra bøkene samt at ekteparet leier ut huset sitt på Bygdøy i Oslo i de fem årene Gro er verdens helsedirektør.
I tillegg tjener Arne Olav Brundtland en slant på at han fra sin 62-årsdag 16. oktober i år blir såkalt AFP-pensjonist fra sin stilling som forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Kanskje håper han å gjøre seg noen kroner i Genhve også. Han har i hvert fall fått kontorplass hos Verdens handelsorganisasjon, WTO, som også har hovedkvarter i Genhve.

Hullet tettes

Det hører for øvrig med til historien om hans forfatterinntekter at det «hullet» han utnyttet i skatteloven for å spare skatt, blir foreslått tettet med virkning for inntektsåret 1999, får vi opplyst i Finansdepartementet. Som kjent sparte han en halv million kroner i skatt ved å påberope seg, og få godkjent, at han skrev boka om Gro på under 300 timer.

Parets advokatsønn, Knut Brundtland, klarer seg også bra. Han er stadig oftere i mediene, seinest som rådgiver i den store «Postkasse»-fusjonen. I årets Oslo-likning er han oppført med 4,2 mill. kroner i nettoinntekt, 1,5 mill. mer enn nettoinntekten i 96.

Det er ut av politikken man skal gå, ikke inn , hvis man skal tjene penger.
Eks-statsrådene Terje Rød-Larsen, Grete Faremo og Anne Holt økte sine inntekter betydelig i 1997 etter at de i tur og orden måtte forlate Jagland-regjeringen.

Terje Rød-Larsen rakk såvidt å heve et par månedslønner som statsråd og står med 88200 i nettoinntekt i 96. I 1997 har han en nettoinntekt på hele 1,7 mill. kroner.

Grete Faremo ble ofret som statsråd av Jagland i desember 1996. I oktober i fjor ble hun ansatt som konserndirektør i Storebrand hvor hun nå er en av de sju som sammen med toppsjef Åge Korsvold utgjør selskapets direksjon. Etter hvert vil det trolig slå enda tydeligere ut på inntekten enn de netto 871000 hun er oppført med for 1997. Det er uansett over dobbelt som mye som hennes nettoinntekt i 96.

Størst lønnshopp i politikerklassen under Gro gjør tidligere justisminister, forfatteren Anne Holt.
Hyggelige nuller
Etter sykdommen som tvang henne til å forlate regjeringen i februar i fjor, kom hun om høsten med to bøker og økte sin nettoinntekt fra ca. 792000 i 1996, til hele 3,6 mill. i 1997.
Og det enda den ene av bøkene, «Mea Culpa», ble såkalt «nullet» på grunn av manglende litterære kvaliteter. Til gjengjeld har den innbrakt henne mange hyggelige nuller på kontoen.

En annen som også forlot politikken i fjor, Rune Gerhardsen, har også tjent på det økonomisk. I mai i fjor gikk han fra stillingen som opposisjonsleder for Ap i Oslo rådhus til en langt bedre lønnet jobb som informasjonsrådgiver hos Geelmuyden.Kiese (GK).

<B>MILLIONÆR-GRO: </B>Gro tjente over fem millioner kroner i fjor -mesteparten på boksalg. I oktober kommer neste bok.