Slutten for Kadhafi

Forsker tror Muammar Kadhafis dager som Libyas leder er talte.

VARSLET BLODBAD:  Kadhafi sa i går at han ville rense Bengazi uten nåde. I natt snudde han. Nå vil han forhandle om våpenhvile. Foto: REUTERS/LIBYIAN TV/SCANPIX
VARSLET BLODBAD: Kadhafi sa i går at han ville rense Bengazi uten nåde. I natt snudde han. Nå vil han forhandle om våpenhvile. Foto: REUTERS/LIBYIAN TV/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Med forbehold om at vi aldri vet; med denne resolusjonen er det vanskelig å se for seg at Kadhafi-regimet kan bli sittende nå.  

Det sier Robin Allers, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier, etter at FN i natt vedtok en resolusjon som åpner for militæraksjoner mot Libya.

- Jeg ser ikke for meg at noe land kan samarbeide med Kadhafi etter denne resolusjonen. Den er et viktig skritt for å fjerne ham. Hvor lang tid det tar og hvordan dette vil foregå, vet vi ikke, sier Allers.

Stort skritt Han mener det er historisk at FN har klart å bli enige om en så omfattende resolusjon. 

- Det er noe man ofte sier ofte, men dette er iallfall et stort skritt. Ofte ser man at det er mye nøling, nå har man tross alt klart og enes.  

Ti av av de femten medlemslandene i Sikkerhetsrådet for resolusjonen. De fem øvrige, deriblant Kina, Russland og Tyskland, lot være å stemme, men ingen blokkerte.At arabiske land er med på resolusjonen har vært viktig for dette.

- Dette var en betingelse for mange, og gjorde at land som Norge kan slutte seg til resolusjonen. Landene som nølte har blitt overbevist i siste liten, sier han. 

Enkeltland kan aksjonere Et annet viktig moment ved resolusjonen, er at den åpner for at enkeltland kan aksjonere på egenhånd. 

- Det gjør at Frankrike og England, to land som faktisk er i stand til å gjøre noe, kan ta initiativ. Med bakgrunn i Irak og Afghanistan kan ikke USA fronte dette. Nå slipper man også å vente på en prosess i Nato som kan ta lang tid. Skal de handle, så må de handle raskt, sier Robin Allers.

Resolusjonen slår fast at man ikke skal forhandle med Kadhafi. Det betyr ikke at man ikke vil gå i dialog med ham om våpenhvile.

- Slik jeg tolker det så vil det ikke være aktuelt å forhandle slik at han kan bli sittende. Å forhandle om våpenhvile derimot vil absolutt være mulig. Vesten vil jo helst slippe å gripe inn.

KLARE FOR ANGREP:  Franske myndigheter varsler at de vil angripe Libya «innen få timer». Foto: EPA/LUCAS DOLEGA
KLARE FOR ANGREP: Franske myndigheter varsler at de vil angripe Libya «innen få timer». Foto: EPA/LUCAS DOLEGA Vis mer