- Slutten på kaoset

I et intervju med CNN åpnet påtroppende president Joe Biden opp om hva han forventer av Donald Trump under innsettelsesseremonien 20. januar.

MUNNBIND: Påtroppende USA-president Joe Biden vil be amerikanerne bruke munnbind i 100 dager når han tar over som president. Video: CNN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Påtroppende president Joe Biden møtte natt til fredag til sitt første intervju sammen med kommende visepresident Kamala Harris siden presidentvalget 3. november.

I intervjuet med CNNs reporter Jake Tapper uttalte den påtroppende presidenten blant annet at han vil be det amerikanske folk om å bruke munnbind i 100 dager fra og med han tar over presidentembetet.

Han fortalte også at han vil ha en av verdens fremste smitteeksperter Anthony Fauci som den øverste medisinske rådgiver i den nye administrasjonen og som en del av hans coronateam.

- Jeg har spurt ham om å fortsette i den samme rollen han har hatt for de forrige presidentene, sa Biden til CNN.

- Tar hverandre i hånda

CNN-reporter Tapper brukte også anledningen til å spørre Biden om hva slags forventninger han har til innsettelsesseremonien som finner sted 20. januar 2021.

CNN-profilen ble møtt med latter fra Biden da han spurte om han forventet at nåværende president Donald Trump ville møte opp på seremonien.

- Jeg tror det er viktig på en måte. Ikke på en personlig måte for meg, men det er viktig i den form av at vi kan demonstrere slutten på kaoset han har laget. At det er en fredelig maktoverføring med begge parter som står der, at vi tar hverandre i hånda, og går videre, svarte Biden.

- Jeg bekymrer meg

TRUMP: President Donald Trump holdet ny tale. Video: Det hvite hus Vis mer

Biden var opptatt av at dette vil sendte et tydelig og godt signal til amerikanerne, men påpekte også viktigheten av at hele verden fikk se de to sammen.

- Se hvor vi er i verden, se hvordan de ser på oss. De tenker at slike ting skjer i diktaturer, ikke i USA. Det jeg bekymrer meg for Jake, mer enn hva det har å si for nasjonal politikk, jeg bekymrer meg for hvordan vi viser oss for resten av verden, la han til.

Biden fortalte også i intervjuet at han ønsker å etablere et godt forholdt til Europa når han blir president, og lovte at han kom til å snakke med rundt 20 statsledere.

Erkjenner ikke nederlaget

Trump har tidligere lovt at han vil forlate Det hvite hus på innvielsesdagen dersom valgmannskollegiet velger Joe Biden.

Det kommer valgmannskollegiet til å gjøre 14. desember, og Trumps valgnederlag blir da et ubestridelig faktum.

TILBAKE: Joe Biden presenterte sitt økonomiske lag til han skal inn i Det hvite hus. Vis mer

Fortsatt nekter presidenten å erkjenne nederlaget, og seinest onsdag kveld gjentok han de udokumenterte påstandene om at det har foregått valgjuks under presidentvalget. Denne gangen i en 46 minutters lang video som var delt på sosiale medier. Både Facebook og Twitter flagget raskt Trumps video med at påstandene er omstridte.

- Folk er livredde

I intervjuet med CNN ble Biden også spurt om en krisepakke på 900 milliarder dollar ville være nok for å hjelpe amerikanerne under pandemien.

- Det vil være en god start. Det er ikke nok, men det trengs, og det bør fokuseres på de tingene som haster, sa Biden, og pekte på at han mente det var viktig å hjelpe de arbeidsledige, samt de som ikke har råd til å betale husleie først.

- Folk har det veldig vondt. De er livredde, la han til.

Skal ta vaksine

OPPTATT: Mye tyder på at tiden fram mot 20. januar 2021, når Joe Biden skal ta over som president, blir alt annet enn rolige. Donald Trump gjør store endringer. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Demokratene har allerede forhandlet i månedsvis med Det hvite hus og motvillige republikanere om å få til en økonomisk kriseplan, men avstandene mellom partene har vært stor. Samtidig når coronaviruset nye høyder i USA.

USA har registrert mer enn 210.000 nye tilfeller av covid-19 de siste 24 timene, ifølge Johns Hopkins-universitetet. Torsdagens tall er det høyeste daglige smittetallet som er registrert siden starten av pandemien. Onsdag ble det også for første gang registrert mer enn 100 000 coronapasienter på amerikanske sykehus.

- Virkeligheten er at desember, januar og februar vil bli tøffe tider, advarte Robert Redfield, sjef for USAs nasjonale smittevernsenter (CDC), om onsdag.

Biden har tidligere sagt at han vil være den første til å svare ja til å ta vaksine så fort landets smittesjef Anthony Fauci sier det er trygt, og i intervjuet med CNN fortalte Biden at han vil ta vaksinen offentlig for å vise sin tillit til at den fungerer. Det gjorde også Kamla Harris.

KLAR: Joe Biden tror flere i Det republikanske partiet er redd for Donald Trump. Foto: AP Vis mer

- Vi er partnere

I intervjuet med CNN snakket også kommende visepresident Kamla Harris om hvordan hun og Biden skal samarbeide i åra som kommer.

- Vi er partnere i denne prosessen. Den valgte presidenten har siden dagen han ba meg om å bli med ham vært veldig tydelig med meg på at han vil at jeg skal være den første og den siste i rommet, sa Harris til kanalen.

Hun la til at hun kom til å støtte den påtroppende presidenten i åra som kommer, men også støtte det amerikanske folket.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer