Slutter å snakke om global oppvarming

I Greenpeace og det nye Klimadirektoratet heter det klimaendringer.

KALDT, MEN LIKEVEL VARMERE: Den kalde norske vinteren betyr ikke at den global oppvarmingen er avlyst, sier forskere. Men Greenpeace omdøper den til klimaendringer for å gjøre livet litt vanskeligere for klimaskeptikerne. Illustrasjonsfoto: AP/SCANPIX.
KALDT, MEN LIKEVEL VARMERE: Den kalde norske vinteren betyr ikke at den global oppvarmingen er avlyst, sier forskere. Men Greenpeace omdøper den til klimaendringer for å gjøre livet litt vanskeligere for klimaskeptikerne. Illustrasjonsfoto: AP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Norge er et land fullt av klimatvilere. Fiaskoen i København og den iskalde vinteren har fått flere til å lure på hva som skjedde med den globale oppvarmingen. Noen spøker, andre mener alvor.


Lei bevisste misforståelser

Greenpeace har sluttet å si global oppvarming. Nå er det konsekvente på at det heter klimaendringer. De er lei av at klimaskeptikere bruker vinterkulda til å sette spørsmålstegn ved klimaforskningen.

- Klimaendringer er mer presist og levner mindre rom for bevisste misforståelser, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

For ordens skyld, det handler om ordvalg. Truls Gulowsen er like overbevist som før om at klimaendringene er reelle og menneskeskapte.

- De tiltakene vi må gjøre i samfunnet er så omfattende at det virker som om folk klamrer seg til håpet om at det ikke skal stemme. Enkelte bruker enhver mulighet til å så tvil om klimaendringene. Dersom dette kan gjøre det vanskeligere å spre desinformasjon, er det bra, sier Gulowsen.

LEI SKEPTIKERE: Truls Gulowsen i Greenpeace. Foto: Espen Røst.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
LEI SKEPTIKERE: Truls Gulowsen i Greenpeace. Foto: Espen Røst. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Det nye Klima- og forurensingsdirektoratet foretrekker også ordet klimaendringer.

- Jeg bruker mest klimaendringer. Det er et ord som favner bredere. De endringene det er snakk om handler om en økning i global gjennomsnittstemperatur, men også om mer ekstremvær som tørke og sykloner, sier klimadirektør Ellen Hambro.

- TulleteOgså hun mener at uttrykket global oppvarming kan forvirre.

- Jeg synes det er tullete når folk viser til at det er mildvær ute og bruker det som bevis for klimaendringer. Og vice versa. Klimaendringer er mer enn enkeltstående begivenheter, det handler om den totale mengden, sier Hambro.

IKKE MER GLOBAL OPPVARMING: I Klimadirektoratet til Ellen Hambro heter det klimaendringer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
IKKE MER GLOBAL OPPVARMING: I Klimadirektoratet til Ellen Hambro heter det klimaendringer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Klimaforsker Erik Kolstad ved Bjerknessenteret i Bergen synes ikke man skal droppe begrepet global oppvarming, men bruke begge begrepene.

- Det høres ut som om man går vekk fra noe, og insinuerer at global oppvarming er et usikkert fenomen. Jeg synes man skal bruke begge deler, sier Kolstad, som er mer opptatt av å bli kvitt det feilaktige begrepet drivhuseffekten.

- Ikke klimaendringer
Kulden i vinter skyldes vær, ikke klimaendringer, understreker klimaforskeren. For n´te gang denne vinteren.

- Da det var veldig kaldt her, var det spesielt varmt i Arktis. Dette skifter hele tiden, og er et normalt værfenomen som varte ekstra lenge denne gangen. Vi hadde mer av det før. Siden slutten av 80-tallet er det blitt sjeldnere, sier Kolstad.

KLIMAENDRINGER I NORGE:

• Forskerne mener at det i løpet av hundre år vil bli varmere i alle landsdeler til alle årstider. Oppvarmingen blir sterkest om vinteren og i nord.
• Havet vil stige.
• Vekstsesongen forlenges og snøsesongen forkortes, snøen forsvinner enkelte steder.
• Enkelte norske arter forsvinner og nye kommer til.
• Mer nedbør, men tørrere somre på Østlandet.

Kilde: Klima i Norge 2100  (Norsk offentlig utredning).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer