Slutter å snakke om global oppvarming

I Greenpeace og det nye Klimadirektoratet heter det klimaendringer.

KALDT, MEN LIKEVEL VARMERE: Den kalde norske vinteren betyr ikke at den global oppvarmingen er avlyst, sier forskere. Men Greenpeace omdøper den til klimaendringer for å gjøre livet litt vanskeligere for klimaskeptikerne. Illustrasjonsfoto: AP/SCANPIX.
KALDT, MEN LIKEVEL VARMERE: Den kalde norske vinteren betyr ikke at den global oppvarmingen er avlyst, sier forskere. Men Greenpeace omdøper den til klimaendringer for å gjøre livet litt vanskeligere for klimaskeptikerne. Illustrasjonsfoto: AP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Norge er et land fullt av klimatvilere. Fiaskoen i København og den iskalde vinteren har fått flere til å lure på hva som skjedde med den globale oppvarmingen. Noen spøker, andre mener alvor.

Lei bevisste misforståelserGreenpeace har sluttet å si global oppvarming. Nå er det konsekvente på at det heter klimaendringer. De er lei av at klimaskeptikere bruker vinterkulda til å sette spørsmålstegn ved klimaforskningen.

- Klimaendringer er mer presist og levner mindre rom for bevisste misforståelser, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

For ordens skyld, det handler om ordvalg. Truls Gulowsen er like overbevist som før om at klimaendringene er reelle og menneskeskapte.

- De tiltakene vi må gjøre i samfunnet er så omfattende at det virker som om folk klamrer seg til håpet om at det ikke skal stemme. Enkelte bruker enhver mulighet til å så tvil om klimaendringene. Dersom dette kan gjøre det vanskeligere å spre desinformasjon, er det bra, sier Gulowsen.

Det nye Klima- og forurensingsdirektoratet foretrekker også ordet klimaendringer.

- Jeg bruker mest klimaendringer. Det er et ord som favner bredere. De endringene det er snakk om handler om en økning i global gjennomsnittstemperatur, men også om mer ekstremvær som tørke og sykloner, sier klimadirektør Ellen Hambro.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer