- Slutter du med fasanjakt nå?

SJØFARTSMUSEET (Dagbladet): Kong Harald har fulgt debatten om sin jakt på oppdrettsfasan. Men kongen velger ikke å delta i ordgyteriet. Bortsett fra at han i går meddelte Dagbladet at han fortsetter å jakte fasan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladets fasanreportasje fra skipsreder Otto Grieg Tidemands Sextorp gods i Skåne har satt sinnene i kok hos naturvernere og jegere. Kongen har deltatt i nedskyting av fasaner klekt ut og feitet opp kun for å bli skremt opp foran konge og adelsmenns haggelmunninger.

Dette smaker av forrige århundres dekadanse, har kritikerne ment, og pekt på at norsk jakttradisjons alfa og omega er «å høste av naturens overskudd».
- Kongen har lest Dagbladets reportasjer. Han mener det må være tillatt å komme med synspunkter på hva kongen gjør. Men han ønsker ikke å gi noen kommentarer, sier kongens våpendrager, kabinettsekretær Magne Hagen i går ettermiddag.

- Synes du ikke det er sterkt når for eksempel naturverneren Steinar Lem kaller jakta for fornøyelsesdrap?
- Det er en sterk uttalelse, men kongen vil ikke kommentere den.

- Har han reagert på uttalelsen?
- Kongen har lest Dagbladet, svarte Hagen.

Seinere samme ettermiddag befant kongen seg på åpningen av Sjøfartsmuseets nye portugisiske utstilling.
Etterpå nippet han til den portugisiske hvitvinen Gatao, skjenket av restaurant Najadens servitør, som kunne meddele at han har skjenket kongen «mange ganger før».

Ved utgangen voktet samme restaurants innehaver, Tom Sørby, kleshengeren med kongens uniformsjakke. Vi trodde et øyeblikk han skulle arrangere middag, i restauranten i annen etasje:

- Nei, jeg skal bare ta på'n jakka, jeg. Jeg pleier det når han er er på besøk, meddelte Sørby, før han påkledde nettopp kongen hans uniformsjakke og hatt.

Deretter ruslet kongen ut på den røde løperen. Ikke før har vi sagt: «Deres Majestet, vi er fra Dagbladet. Som du vet har vi skrevet om denne fasanjakta di i Skåne...», så er livvaktene i gang med å dra oss vekk. Med forbryterstemplet i panna får vi såvidt slengt ut et:

- Er det aktuelt for deg å slutte med sånn jakt nå?

Hvorpå Kong Harald - to meter foran oss nå - rister kraftig på hodet og svarer:

- Næ-hæ-hæ-hæi.

For så å smette inn i limousinen.