Anthony Fauci

Slutter hvis Trump blir gjenvalgt

En av de mest respekterte smittevernekspertene i USA, Anthony Fauci, levner liten tvil om hvordan han synes daværende president Donald Trump håndterte pandemien.

IKKE VENNER: Smittevernekspert Anthony Fauci vil slutte dersom Donald Trump blir gjenvalgt som president. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
IKKE VENNER: Smittevernekspert Anthony Fauci vil slutte dersom Donald Trump blir gjenvalgt som president. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Fauci (81) varsler også at han vil gå av som sjef for National Institute of Allergy and Infectious Diseases dersom Trump blir gjenvalgt som president i 2024.

Det gjorde Fauci klart under et intervju med CNN.

Trump tapte presidentvalget i 2020 - et drøyt halvår etter at pandemien rammen USA særdeles hardt. Nå flørter han åpenlyst med ideen om å forsøke å bli valgt til president i 2024. Under intervjuet blir Fauci spurt om han vil fortsette i rollen som direktør for National Institute of Allergy and Infectious Diseases dersom Trump blir gjenvalgt.

STIKK: Her får Anthony Fauci Pfizer-vaksina. Video: AP Vis mer

- Vel nei, svarer Fauci kort med et lite smil.

- Ikke optimal

Han blir også spurt om han har tillit til Trumps evner til å respondere på coronapandemien, dersom den fortsatt er en trussel, eller om det oppstår andre liknende krisesituasjoner.

- Dersom du ser på historien og hva som var responsen til den administrasjonen, mener jeg at det beste du kan si er at den ikke var optimal. Og jeg tror historien vil snakke for seg selv om det, sier Fauci.

Fauci har ledet smitteverninstituttet siden 1984 under sju amerikanske presidenter. Han hadde også en lederposisjon i teamet Trumps administrasjon satte sammen for å håndtere coronapandemien våren 2020.

Full krasj

Fauci var ofte uenig med Trump-administrasjonen og hvordan de håndterte pandemien. Han mener også at Trump kom med en rekke usanne påstander og underspilte hvor dødelig viruset var. Fauci ga også medisinske råd, som at folk burde bruke munnbind. Disse rådene ble ofte ignorert av Trump og administrasjonen hans.

KATASTROFE: Mandag 19. oktober 2020 holdt Donald Trump et telefonmøte med store deler av de ansatte i sin valgkampanje. Journalister lyttet og hørte han lange ut mot smittevernsekspert Anthony Fauci. Lyd: AP. Foto: NTB Vis mer

Trump angrep også Fauci offentlig, noe som har gjort ham til et yndet mål for ivrige Trump-tilhengere. Gjentatte ganger latterliggjorde Trump Fauci og forsøkte å få ham til å framstå som et problem fordi han oppfordret amerikanere til å beskytte seg og begrense spredningen - blant annet gjennom å bruke munnbind og bli vaksinert.

Så langt har over én million amerikanere dødd av coronaviruset.

Sint president

Ifølge The Guardian skal Trump ha blitt sint på Fauci fordi han opptrådte så ofte på TV.

- Han er ikke en god doktor, men en god promotør, sa Trump, ifølge avisa.

- Han har tatt feil på nesten hvert tema, og han tok feil om Wuhan og laboratoriet også, sa Trump om teorien om at viruset stammer fra et laboratorium i Wuhan i Kina.

Fauci på sin side reagerte sterkt da Trump vred på Faucis ord under sin mislykkede valgkamp i 2020. Videoen fikk det til å se ut som Fauci hyllet Trumps håndtering av pandemien.

- Jeg har aldri offentlig støttet noen politisk kandidat. Kommentarene som er tillagt meg, ble tatt ut av kontekst, sa Fauci.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer