BRUDD: Uoverenstemmelser mellom Richard Olav Aa og konsernsjef Sigve Brekke (t.h.) gjør at han i dag slutter i Telenor. Han har vært suspendert fra stillingen sin siden november i fjor, da Deloitte startet sin gransking. Her er de to sammen under presentasjonen av resultatet for 3. kvartal 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BRUDD: Uoverenstemmelser mellom Richard Olav Aa og konsernsjef Sigve Brekke (t.h.) gjør at han i dag slutter i Telenor. Han har vært suspendert fra stillingen sin siden november i fjor, da Deloitte startet sin gransking. Her er de to sammen under presentasjonen av resultatet for 3. kvartal 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

- Slutter ikke på grunn av Vimpelcom

Finansdirektør Aa viser til knute på tråden med Telenor-direktør Sigve Brekke som årsaken til at han i dag slutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansdirektør Richard Olav Aa slutter på dagen når revisjon- og konsulentselskapet Delioitte i dag legger fram granskingen Telenor har bestilt av sin håndtering av korrupsjonssaken i Vimpelcom.

I rapporten går det fram at flere Telenor-ansatte høsten 2011 ble varslet om korrupsjon av en ansatt i Telenor som var utlånt til Vimpelcom. Varselene gikk blant annet til de to betrodde Telenor-toppene, finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen.

- Telenor har i dag inngått fratredelsesavtale med finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen, skriver Telenor i pressemeldingen om granskingsrapporten som legges fram klokka 11 i dag.

Varslet Men ifølge finansdirektør Aas talsmann, Hans Geelmuyden, er det ikke Vimpelcom-saken som gjør at Aa nå slutter. Han viser til at Aa og konsernsjef Sigve Brekke ikke lenger ønsker å samarbeide.

- På generelt grunnlag: Når nummer én ikke har tillit til nummer to, og nummer to ikke har tillit til nummer én, så går nummer to. Slik er det bare. Ingen av dem har noe ønske om å samarbeide lenger, sier Geelmuyden til Dagbladet.

Han mener rapporten frikjenner Aa og at han fulgte fastlagt prosedyre da han gikk videre med varselet til juridisk direktør Espen, som hadde ansvaret for overholdelse av regler og retningslinjer.

- Det er ikke noe i Vimpelcom-rapporten som skulle tilsi at han slutter. Han slutter ikke på grunn av denne saken, men det har vært en prosess over tid som ikke gir grunnlag for videre samarbeid, sier pr-rådgiveren.

De to Telenor-toppene skylder i rapporten på hverandre for at varselet ikke ble tatt videre. I følge rapporten har Aa opplyst til Deloitte at  Espen sa at varsleren måtte ta dette opp i Vimpelcom-systemet og ikke i Telenor. Aa stilte også spørsmål om ikke dette burde legges fram for konsernsjef Jon Fredrik Baksaas. I følge rapporten avviste Espen dette, men Espen har sagt til granskerne at han ikke kan huske en slik dialog.

Espen har i dag ikke svart på Dagbladets henvendelse.

- Vi må erkjenne at vi i denne saken ikke lykkes i å håndtere en viktig bekymringsmelding i henhold til Telenors etiske standarder. Det er imidlertid bra å se at en Telenor-ansatt reagerte på mulige kritikkverdige forhold og sa ifra om det, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor.

Fallskjerm I følge Geelmuyden får Aa med seg en halv årslønn, slik han har avtale om i sin ansettelsesavtale. I tillegg får en et avtalt sluttvederlag, som Geelmuyden sier de er enige om å holde hemmelig.

- Han blir ikke rik på dette. Telenor er ingen amerikansk telegigant, men et norsk delvis statseid selskap. Det bærer også sluttavtalen preg av.

Men en god slump penger blir det likevel. I fjor tjente Aa totalt 7,1 millioner kroner. 3,1 millioner kroner av dette var grunnlønn.