Slutter med «jomfrutest»

Den indonesiske hæren sier at de har sluttet å jomfruteste kvinnelige søkere. Talspersoner for marinen og luftforsvaret sier at de «bare har gjennomført graviditetstester».

AVVIKLER PRAKSIS: Stabssjefen i den indonesiske hæren sier 12. august 2021 at de har stoppet å utføre jomfrutester på rekruttene. Foto: Chaideer Mahyuddin / AFP / NTB
AVVIKLER PRAKSIS: Stabssjefen i den indonesiske hæren sier 12. august 2021 at de har stoppet å utføre jomfrutester på rekruttene. Foto: Chaideer Mahyuddin / AFP / NTB Vis mer
Publisert

I flere tiår har kvinnelige rekrutter i den indonesiske hæren blitt utsatt for en «jomfrutest med to fingre».

Undersøkelsene har blitt gjennomført ved at en kvinnelig lege har ført to fingre inn i skjeden til rekruttene, i et forsøk på å vurdere om de har en intakt hymen (tidligere kalt jomfruhinne).

Militæret har tidligere uttalt at testen er viktig for å fastslå rekruttenes moral. Dette skriver CNN.

Testen har også omfattet kvinner som er forlovet med mannlige offiserer.

Avviklet

Nå sier stabssjef i den indonesiske hæren, Andika Perkasa, at de har stoppet den kontroversielle praksisen med å jomfruteste kvinner som søker om å bli kadetter.

- Om jomfruhinna var sprukket eller delvis revet opp, var en del av undersøkelsen. Nå er det ikke mer av det, sa stabssjefen tirsdag.

En talsmann for militæret har bekreftet uttalelsen, ifølge CNN.

Andika sier at hærens utvelgelsesprosess må være lik for mannlige og kvinnelige rekrutter.

Marinens talsperson, Julius Widjojono, sa onsdag at marinen gjennomførte graviditetster på kvinnelige søkere - ikke spesifikke jomfrutester.

- Både menn og kvinner gjennomgår de samme undersøkelsene, sier han.

Talsmann for luftforsvaret, Indan Gilang, sier at kvinnelige reproduksjonstester ble utført for å se etter cyster eller andre komplikasjoner som kan svekke rekrutters evne til å tjene.

- Jomfruelighetstester eksisterer ikke i styrkens terminologi, sier Gilang.

«Krenkende og grusom»

Kunngjøringen ble tatt godt imot av aktivister som lenge har kjempet mot praksisen.

Menneskerettighetsforkjemperne i gruppa Human Rights Watch (HRW) etterforsket praksisen i 2014 og 2015, og fornyet i 2017 oppfordringen om at praksisen måtte slutte.

I rapporten omtaler HRW «tofingertestene» som «grusomme, umenneskelige og nedverdigende».

Indonesia-forsker i HRW, Andreas Harsono, sier at HRW har snakket med mer enn 100 kvinnelige militære rekrutter som har gjennomgått testene, hvorav en av kvinnene fortalte at hun ble utsatt for testen i 1965.

- Det var aldri behov for testene, sier Andy Yentriyani, leder av Nasjonal kommisjon mot vold mot kvinner (Komnas Perempuan).

- Ikke vitenskapelig gyldig

Verdens helseorganisasjon sier at slike tester ikke har vitenskapelig gyldighet, og at utseendet til ei jomfruhinne ikke er en pålitelig indikator på samleie.

Kanskje ikke så rart, da myten om det foreldede begrepet «jomfruhinne» for lengst er avlivet.

- Hos friske jenter og kvinner finnes det ikke noen «hinne» som lukker inngangen til skjeden helt, skriver Norsk Helseinformatikk (NHI) på sine nettsider.

Jomfruhinna, som den tidligere ble kalt, går egentlig under navnet hymen eller skjedekransen.

- Det er store normalvariasjoner i hymens utseende, og det er ikke mulig å fastslå med sikkerhet om en kvinne har eller ikke har hatt sitt første samleie ved å undersøke hymen, skriver Store norske leksikon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer