Slutter som norsk klimaleder etter bare sju måneder i jobben

Aud Lise Norheim slutter i jobben som Norges leder i FNs klimaforhandlinger bare ti dager før forhandlingene starter.

SLUTTER: Norges leder i de internasjonale klimaforhandlingene slutter i jobben etter bare sju måneder. Om ti dager starter forhandlingene i Cancun i Mexico. - Beklagelig, sier Erik Solheim. Foto: Hans A. Vedlog
SLUTTER: Norges leder i de internasjonale klimaforhandlingene slutter i jobben etter bare sju måneder. Om ti dager starter forhandlingene i Cancun i Mexico. - Beklagelig, sier Erik Solheim. Foto: Hans A. VedlogVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Miljøverndepartementet melder i en pressemelding at Norges leder i de internasjonale klimaforhandlingene, Aud Lise Norheim, slutter i jobben etter eget ønske.

Norheim startet i jobben i april i år. Etter det Dagbladet erfarer skal bakgrunnen for at hun slutter interne stridigheter om organisasjon og hierarki. Miljødepartementet skriver at hun slutter fordi stillingen ikke svarte til forventingene, spesielt når det gjelder forhandlingsteamets plassering i departementet.

Nyheten kommer bare ti dager før startskuddet for FNs klimahandlinger starter i Cancun i Mexico.

- Jeg beklager det og vil savne Aud Lise Norheim i Cancun, sier Erik Solheim til Dagbladet.

Om timingen sier han at han selv vil være til stede under klimaforhandlingene, og at det er en erfaren forhandler som tar over, så klimaforhandlingene er i gode hender. Det er fagdirektør i Miljøverndepartementet, Audun Rosland, skal fungere som Norges forhandlingsleder inntil videre.

- Jeg beklager Norheims beslutning. Hun har vært kort tid i jobben, og jeg har vært godt fornøyd med hennes innsats. Jeg hadde ønsket at hun fortsatte, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i pressemeldinga.

- Aud Lise Norheim er en dyktig leder med gode kunnskaper om utviklingspolitikk og forholdet mellom utviklingsland og industriland. Mistilliten mellom fattige og rike land er hovedkonflikten i klimaforhandlingene. Norheim vil bidra med sine kunnskaper og sin erfaring, og jeg ser fram til å samarbeide med henne, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i april da Norheim startet i jobben.

Norheim selv sa:

- Klima er den mest spennende politiske utfordringen i verden i dag, og jeg gleder meg til å ta fatt på denne jobben sammen med Norges dyktige forhandlingsteam.

Stillingen blir nå lyst ut på nytt.

Aud Lise Norheim var norsk ambassadør i Libanon da hun ble ansatt som forhandlingsleder. Norheim har også vært ambassadør i Bangladesh og hun var utstasjonert i Sør-Afrika og Italia. I tillegg har hun hatt ulike lederstillinger i Utenriksdepartementet, blant annet ved Afrika-seksjonen og utviklingsministerens sekretariat.