Slutterklæring vedtatt i Cancun

Bedre enn Erik Solheim hadde fryktet.

PÅ SPORET: Natt til lørdag i Mexico ser det ut til å gå mot en enighet om et vedtak i klimaforhandlingene i Cancun. Det kan bringe verden nærmere en løsning på hvordan utslippene av klimagasser skal kuttes. Her er aktivister fra Greenpeace i Mexico City. Foto: REUTERS/Claudia Daut.
PÅ SPORET: Natt til lørdag i Mexico ser det ut til å gå mot en enighet om et vedtak i klimaforhandlingene i Cancun. Det kan bringe verden nærmere en løsning på hvordan utslippene av klimagasser skal kuttes. Her er aktivister fra Greenpeace i Mexico City. Foto: REUTERS/Claudia Daut.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CANCUN (Dagbladet.no):  Etter å ha forhandlet i hele natt, har landene på FNs klimatoppmøte i Cancun vedtatt  slutterklæringen i formiddag norsk tid. Erklæringen omfatter beslutninger på en rekke områder knyttet til klimaendringene.

Vedtaket er bedre enn miljøvernminister Erik Solheim hadde ventet.

- Hvis klimaavtalen går gjennom omtrent slik den er nå, så vil det være et langt skritt framover. Det vil være mye bedre enn forventet, sier Solheim til NTB.

Mexicos utenriksminister Patricia Espinosa mener landene har oppnådd «oppsiktsvekkende framskritt» i forhandlingene. Hun fikk stående applaus da hun talte i kveld. Men ingenting er ennå avgjort. Bolivia er negative, og mener at USA har fått for stor innflytelse.

Slik ser avtalen ut nå:

• I avtaleteksten oppfordres rike land til å strekke seg når det gjelder utslippskutt.

• Fattige land oppfordres til å ta vare på skogen i bytte mot økonomisk bistand fra rike land. Urfolksrettigheter og biologisk mangfold bør ivaretas.

• Det foreslås å opprette et grønt fond som skal organisere pengeoverføringer fra i-land til u-land. Pengene skal gå til klimatiltak og klimatilpasning.

• Teksten tar til orde for at tiltakene skal kunne måles og rapporteres.

• Kyoto-avtalen som binder 35 i-land til prosentvise utslippskutt i dag er nevnt, men ingen nye land er med. Det er også lagt inn mulighet for å trekke seg fra avtalen.

Avtalen sier at det ikke trenger å bli noen juridisk bindende klimaavtale ut av vedtaket, men utelukker det heller ikke.

Forsiktige optimister
De norske miljøorganisasjonene er nokså positive.

- Dette er ikke alt vi ønsket oss, men til å leve med, sier Ola Elvevold i Natur og Ungdom til Dagbladet.

- Skogavtalen anerkjenner at bevaring av skog handler om mye mer enn karbon, sier Lars Løvold i Regnskogfondet, men han mener likevel at det er mange sikkerhetshull i avtalen.