Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sluttet som Økokrim-leder etter trusler i Tønne-saken

- Fikk beskjed om at dette er en trussel som ikke går ut på tid.

ÅRSAKEN: Tidligere Økokrim-leder Erling Grimstad om hvorfor han sluttet i politiet, etter trusler i Tønne-saken. Video: Rettsgruppen for varsling og etikk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Daværende fungerende Økokrim-leder Erling Grimstad, forteller i dag at han på begynnelsen av 2000-tallet mottok trusler i Tønne-saken som førte til at han sluttet i politiet.

- Jeg bestemte meg for å slutte etter 23 år i politiet og påtalemyndighet, som var en tøff avgjørelse å ta, etter at jeg hadde blitt utsatt for trusler, sa Grimstad under Konferansen for varsling og samfunnsansvar 2018 i dag.

I 2002 ledet Grimstad etterforskningen mot bedrageritiltalte Tore Tønne. I saken var både tidligere statsråd Tønne og advokatfirmaet BA-HR, som representerte Kjell Inge Røkke, mistenkt for økonomisk kriminalitet.

Tønne-saken fikk nasjonal oppmerksomhet da Dagbladet 5. desember 2002 slo opp på førstesida at Tønne fikk 1,5 millioner kroner for å bistå Kjell Inge Røkke og Aker-RGI i forbindelse med Kværner-fusjonen.

Økokrim tok ut tiltale mot Tønne 20. desember 2002. Dagen etter ble han funnet død, og dødsfallet ble raskt betegnet som selvmord.

Økokrim henla tiltalen mot Tønne, mens en BA-HR-advokat fikk, og godtok, en bot på 50 000 kroner.

Dagbladets papiravis 5. desember 2002.
Dagbladets papiravis 5. desember 2002. Vis mer

Både Dagbladet og andre medier fikk siden kritikk for sin massive dekning av saken.

- Ble anbefalt politibeskyttelse

Dagbladet var tirsdag til stede på konferansen, der Grimstad fortalte at han den gang oppfattet truslene som så alvorlige at han gikk til en spesialenhet i politiet som driver med vitnebeskyttelse, og ba dem om hjelp til å vurdere sin egen trygghet og sikkerhetssituasjon.

- Der fikk jeg beskjed om at «denne trusselen går ikke ut på tid. Den har en ubestemt lengde. Vi anbefaler at du får bevæpnet politi, både hjemme og utenfor huset ditt», sa han.

Hensynet til familiens hverdag endte opp med å veie tyngre enn hensynet til sin egen sikkerhet.

- Jeg så for meg en skolehverdag for mine barn, hvor de ble fulgt til skolen og hvor hele vårt liv ble ødelagt som følge av politibeskyttelse. Jeg bestemte meg for at jeg ikke skulle velge det, og jeg sa ikke noe til min familie på flere år, fortalte han fra scenen.

DØD: Tidligere helseminister Tore Tønne ble funnet død 21. desember 2002, og dødsfallet ble raskt betegnet som selvmord. Tønne ble 54 år gammel. Foto: Tor Arne Dalsnes, Dagbladet
DØD: Tidligere helseminister Tore Tønne ble funnet død 21. desember 2002, og dødsfallet ble raskt betegnet som selvmord. Tønne ble 54 år gammel. Foto: Tor Arne Dalsnes, Dagbladet Vis mer

- En tøff opplevelse

I stedet endte den tidligere politimannen og førstestatsadvokaten opp med å selv sjekke spor i hagen på vinterstid, i et forsøk på å beskytte familien.

- Jeg hadde jobbet som spaner i politiet, så jeg visste litt om hvordan jeg skulle beskytte meg selv, men jeg visste ikke hvordan jeg kunne beskytte mine barn. Det var en ganske tøff opplevelse å ha hengende over seg. Det gjorde noe med livskvaliteten.

15. juli i 2004 ble det kjent at Grimstad hadde sagt opp sin stilling som assisterende sjef i Økokrim.

Dagbladet har kontaktet aktører i Tønne-saken for å høre hva de mener om Grimstads innlegg:

- Dette er helt ukjent for BA-HR, skriver direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i BA-HR, Knut T. Traaseth, i en SMS til Dagbladet.

- Dette er helt ukjent for oss. Og det er fri fantasi å trekke Aker inn i denne saken, sier kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker ASA til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling