Sluttstrid i Afghanistan

Innsatsen norske og andre allierte soldater gir USA i fjellkrigen mot al-Qaida og Taliban har politiske hensikter, innrømmer diplomater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs strategi i krigen mot internasjonal terror trenger støtte fra andre land. Det er en av grunnene til at Norge og seks andre land er trukket med i fjellkrigen øst i Afghanistan. Avisa Washington Post gjengiri dag europeiske diplomater som innrømmer at de alliertes bidrag både har politisk og militær betydning.

- Politisk og militært nyttig

Franske krigsfly slipper bomber i fjellene, mens Norge, Canada og Australia bidrar med soldater som er spesialtrent i vinterkrig. Over 1.000 amerikanske soldater deltar i offensiven sammen med et tilsvarende antall afghanere.

- Jeg tror det vil vise seg nyttig, både politisk og militært, at vi gjør ting sammen, sier en ikke navngitt diplomat.

- I motsetning til hva noen i Washington og Pentagon mener, er det bedre med koalisjon. Myten om at USA er sterkt nok til å handle alene, er helt gal.

En talsmann for Pentagon har en mer pragmatisk holdning:

- Vi har disse styrkene tilgjengelige, så la oss bruke dem. Slik beskriver forsvarsdepartementets talsmann oberstløytnant Dave Lapan innstillingen til de amerikanske kommandantene.

200 utenlandske soldater deltar

Fram til den pågående offensiven, var USAs allierte først og fremst engasjert i fredsbevaring og patruljetjeneste i byene, samt i spesialoperasjoner som minerydding. To tyske og tre danske soldater ble drept da de skulle uskadeliggjøre to raketter i Kabul onsdag(?). General Tommy Franks, sjef for USAs sentralkommando, opplyser at 200 allierte soldater deltar i krigshandlingene i Paktia-provinsen.

De ble utplassert sent i forrige uke og har deltatt i rekognoseringstokter, både før og under selve offensiven. Planleggingen startet for tre uker siden.

Allierte regjeringer har fortalt lite om operasjonene og USA respekterer åpenbart deres ønsker om diskresjon. Men forsvarsminister Donald Rumsfeld bekrefter at de er "tungt engasjert".

Australske soldater i skuddveksling

Australske myndigheter bekrefter at deres styrkerhar utvekslet ild med soldater fra Taliban og al-Qaida.

Canada oppgir å ha 15 til 20 soldater i fjellene, blant dem minst to lag med snikskyttere. USA undervurderte grovt fiendens styrke i Shah-i-Kot, skriverWashington Post.

Nå heter det at 500 fiender er drept på seks dager. Det er flere enn antallet al-Qaida-soldater amerikanerne mente oppholdt seg i de utilgjengelige fjellene.

Flere hundre fortsetter kampen med moderne våpen og gammel krigslist.

Fem av sju helikoptre ødelagt

Fem av de sju amerikanske stridshelikoptrene som ble satt inn i startfasen ble uskadeliggjort av motstanderens maskingevær og rakettdrevne granater, bekrefter Pentagon nå. De klarte å ta seg tilbake til basen 15 mil unna, men er ubrukelige inntil man foretar omfattende reparasjoner.

Derfor rekvirerte generalmajor Franklin ?Buster? Hagenbeck, USAs øverstkommanderende i Paktia, ytterligere 16 Apache-helikoptre. De var på plass bare 37 timer seinere.

- Det Buster ber om, Buster får, sier en tjenestemann.

Pentagon understreker at dette trolig ikke er krigens siste slag. USA regner med at det finnes mist to lommer til med herdede og kampvillige al-Qaida-soldater som må angripes like voldsomt.