Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Små barn - STORE FJELLGLEDER

ROMSDALEN/OPPDAL (Dagbladet): Ta med familiens minste medlemmer på fjelltur. Det er nemlig ingen grunn til å droppe sensommerturen eller høstferien til fjells selv om minsten ikke er klar for hytte til hytte-tur ennå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet og Turistforeningen hjelper deg til å gjøre turen til en fantastisk familieopplevelse.

Appelsinpause, sjokolade i sekken, saft på flaske, kakao på termosen. O, hvilken lykke for de minste familiemedlemmene?

Det er nemlig fullt mulig å ta med hele familien - med små og store - sammen ut på tur i skogen og fjellet.

Men glem egne ambisjoner. Familieturen skal være en ren hyggetur og ikke noe annet!

Pausene er best

Nettopp derfor bør man være ekstra nøye med å studere værmeldingene før turen. Dra aldri ut på flere dagers fottur med små barn uten at været er godt.

Og husk: Det er pausene som er turens store høydepunkt for de minste barna.

PLANLEGGINGEN:

Barn har uante krefter og ustoppelig trang til å pile hit og dit. Men alt er avhengig av motivasjon. Ta derfor barna med på den enkle delen av planleggingen. Kikk gjerne på bilder. La dem få undersøke og teste turutstyret i ro og mak og prøveligge soveposen på barnerommet. Hvorfor ikke lage middag på stormkjøkkenet ute i hagen en dag?

Ikke legg ut på turer hvor løypa ikke kan endres på kort varsel. Legg inn romslig med tid til små oppdagelsesreiser i bekkefar, huler, under store steiner og så videre. Det er viktig at barna selv får god tid til å oppdage de små tingene i naturen.

UTSTYRET:

Voksne turgåere er som regel nøye med valg av eget utstyr. Vær like kresen når du velger utstyr til barna. Mange barn kan gjerne bære egen sekk med saft og matpakke fra tre-fireårsalderen. Barnehage- eller skolesekken kan være grei til turbruk, men dårlige sekker er vonde å bære en hel dag. Det er laget gode tursekker for barn, etter samme prinsipp som voksensekker.

Vær klar over at voksne ofte må overta sekken på slutten av dagen. Barna har krefter til å bære, men mangler motivasjon. Da er det bedre at du overtar lasten enn at barnet presses til å bære.

Barn som er vant til fjellturer kan bære 1/10 av egen kroppsvekt når de er 7 til 10 år. Barn over 10 år kan øke dette til 1/6 av kroppsvekten.

Når det gjelder soveposen finnes det mange korte barneposer på markedet. Styr unna billige «dagligvaremodeller». Voksenposer kan brukes. Knyt i så fall gjerne et tau rundt fotenden for å gjøre posen kortere og dermed varmetapet mindre.

I beltet kan barnet ha hengende en kopp til å drikke av når dere kommer til bekker og elver. Husk at både barn og voksne må drikke ekstra mye under turen.

Barn har kjempestor glede av å ha egen kniv med seg på turen. Og: skarpe kniver er mindre farlige enn sløve.

KLÆR:

Barn trenger samme klesutrustning som voksne. Legg opp til korte turer så slipper dere så veldig mye i sekkene.

Foruten vanntett, vindtett og varme klær, bør barnet ha støvler eller vanntette fjellsko. Vintersko kan gjøre nytten. I sekken kan det være lurt å ha joggesko som kan brukes på tørre områder. Husk sokkeskift!

Fjelltøy er ikke alltid dyrt. Parkdressen kan også brukes, og det er mange steder muligheter for bruktkjøp eller å bytte/låne fjelltøy.

Barn er lite flinke til å si fra om de svetter eller fryser. Følg med!

Kle på barnet godt i starten av turen. Kle av etter hvert.

TA MED EN VENN:

En god investering i en hyggelig tur er å la barnet ta med seg en god venn. Dermed er masete foreldre og lange turer som «blåst bort». Det er lettere å være på tur med to barn enn med ett - bare prøv selv!

La barna bygge små morsomme varder underveis. Kanskje står de der når dere kommer tilbake neste gang. Skattejakt under steiner, jakt på dyrebæsj og liknende er kjempespennende.

Sjokolade, frukt og andre gotterier er en selvfølge. Bedre motivasjonsfaktorer skal du lete lenge etter. «En sjokoladerute når vi kommer til toppen. En seigmann når vi kommer frem til neste sti» og så videre. Bruk fantasien.

TERRENGET:

Er det mulig, kan en av foreldrene gå litt i forveien og legge ut små skatter.

I sekken bør dere finne plass til Yatzy, en kortstokk eller liknende. Svært kjekt å ha når kveldene faller på eller dersom været krever en innedag.

Små barn ønsker turer som ikke er i for bratt og ulendt terreng. Litt større barn vil helst ha variasjoner. Start med korte dagsturer, så kan lengden kanskje økes litt etter hvert.

Et godt tips: La barna få gå først og bestemme tempoet.