SJOKK: For to år siden skrev 13 år gamle Sandra Parks et gripende essay om våpenvold. Denne uka ble skutt og drept da hun satt og så på TV i sitt egen hjem i Milwaukee. To menn har blitt siktet for hennes dødsfall. Video: CNN. Vis mer

«Små barn er ofre for meningsløs våpenvold» skrev Sandra (11). Så ble hun selv drept

To år etter hun skrev essayet om våpenvold, ble Sandra Parks truffet av en kule som ikke var ment for henne.

Da Sandra Parks gikk i 6. klasse skrev hun et essay om våpenvold og kriminalitet i sin hjemby, Milwaukee i USA. Hun beskrev en verden hvor «små barn er ofre for meningsløs våpenvold», og fikk tredjeplass i skoledistriktets essaykonkurranse, oppkalt etter Martin Luther King Jr.

To år seinere, mens jenta satt og så på TV, ble hun skutt. Noen på utsida av huset skjøt mot huset og en kule fant veien inn i soverommet hennes.

Denne uka døde Sandra Parks. 13 år gammel.

«En engel»

– Min søster tok det som en soldat. Hun bare gikk inn i rommet og sa «mamma, jeg er skutt», sier Sandras søster, Tatiana Igram til TV-stasjonen WISN, gjengitt av New York Times.

– Hun ble bare truffet en gang, i brystet. Kula var ikke engang ment for henne, sier søstera.

Sandras mor, Bernice Parks, fortalte lokalavisa The Milwaukee Journal Sentinel at hennes datter «var alt denne verden ikke er». Hun sa at datteren ikke likte vold, og beskrev henne som en engel.

SKUTT: Sandra ble skutt og drept mandag denne uka. Saken har fått enorm oppmerksomhet i amerikanske medier, spesielt fordi den unge jenta for to år siden skrev et gripende essay om våpenvold i hjembyen. Foto: CNN
SKUTT: Sandra ble skutt og drept mandag denne uka. Saken har fått enorm oppmerksomhet i amerikanske medier, spesielt fordi den unge jenta for to år siden skrev et gripende essay om våpenvold i hjembyen. Foto: CNN Vis mer

Våpenkontroll

Våpenkontroll er stadig et tema i USA, men debatten blusset virkelig opp etter skoleskytingen i Parkland, Florida, tidligere i år.

Det andre grunnlovstillegget i den amerikanske grunnloven, som gir amerikanerne rett til å eie og bære våpen, holdes kjært av mange amerikanere. Dette selv om det er åpenbart for mange at tilgjengeligheten av våpen fører til vold.

Ifølge Gun Violence Archive, som registrerer slike hendelser daglig, har det i 2018 vært over 50 000 hendelser som involverer våpenvold, samt 13 042 dødsfall og 25 156 skader. Ifølge arkivet har 2528 tenåringer blitt drept eller skadet.

Det har vist seg å være svært vanskelig å endre våpenlovene. I 2013 forsøkte daværende president Barack Obama, sammen med foreldrene til de drepte barna ved Sandy Hook barneskole, seg på en kampanje for strengere våpenkontroll. Obama tapte i Kongressen.

– Vi lever i kaos

I essayet Sandra Parks skrev for to år siden, oppfordret hun til mer empati og mindre negativitet, og understreket viktigheten av å få en utdannelse for å gjøre verden til et bedre sted.

«Vi er de framtidige lederne, men hvis vi ikke har en utdannelse vil vi ikke oppnå noe som helst», skrev hun.

«Noen ganger setter jeg meg tilbake og må rømme fra hva jeg ser og hører hver dag. Når jeg gjør det kommer jeg til den samme konklusjonen … Vi lever i kaos».

Sandra fortalte til lokalradioen da hun gikk i 6. klasse at hun valgte å skrive om vold fordi «alt man hører om er at noen dør eller noen har blitt skutt, og folk tenker ikke over hvem sin far, sønn, bestefar eller barnebarn som nettopp ble drept».

Emma Gonzalez har vært en av de mest fremstredende i demonstrasjonene mot våpenlovene i USA. 18-åringen overlevde skoleskytingen i Florida i februar. Video: CNN Vis mer

Tolv studenter drept

Ifølge The New York Times forteller en talsperson for skoledistriktet at tolv studenter fra Milwaukees offentlige skoler har blitt drept i løpet av de siste to åra. Sandra var det sjuende barnet siden januar i år.

Ifølge lokalavisa er Sandra det femte barnet i byen som har blitt offer for en dødelig skuddskade i sitt hjem de siste fire åra. To andre barn ble fanget i kryssilden – ett av barna på en lekeplass, det andre i sin egen hage.

– Dette er delen av galskapen som vi ser i Milwaukee. Jeg ser hvor vi er nå som en by og det knuser hjertet mitt å stå her. Som far knuser det hjertet mitt, sa byens ordfører, Tom Barrett til pressen torsdag.

Onsdag ble to menn i slutten av 20-åra siktet i saken. Begge var kjent for politiet fra før av.