Små barn må sove ute i minusgrader

Hundrevis av mennesker har omkommet i jordskjelvet i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hele familier er fortsatt savnet etter jordskjelvet, og antall døde kan derfor ventes å stige ytterligere, sier skatteminister Zamarak Khan i provinsen Baluchistan til nyhetsbyrået AFP torsdag morgen.

CAREs landkontor anslår at 500-600 mennesker har mistet livet i skjelvet. Offisielle tall fra myndighetene er imidlertid noe lavere. Så langt er minst 215 mennesker bekreftet døde, men det er forventet at tallet kommer til å øke.


Mangler oversikt

I går klokka 05.10 lokal tid, ble sørvestlige Pakistan truffet av et jordskjelv som målte 6.4 på richters skala.

Jordskjelvet hadde sitt episenter i Baluchistan provinsen.

- Det er ingen som har fullstendig oversikt over dødsfall eller humanitære behov, men vi vet at tusenvis av mennesker har mistet sine hjem og eiendeler. Om natten faller temperaturen under nullpunktet, så det største behovet nå er husly, helsetjenester, drikkevann og mat, sier Marte Gerhardsen, Generalsekretær i CARE.

Hjelpe-
organisasjonen befinner seg nå på bakken med nødhjelp til de overlevende i de hardest rammede områdene.

- Landkontoret vårt jobber nå med å få bedre oversikt, samtidig som vi allerede er på bakken med nødhjelp i form av telt, tepper, hygieneartikler og utstyr for å lage mat, opplyser Gerhardsen.

Bonden Shahnawaz Khan forteller at situasjonen var nesten uutholdelig i tiden før den første hjelpen kom.

- Vi hadde så lite å varme oss med den første natta at seks barn måtte dele et og samme teppe, sier han til AFP.

TOTALSKADD: Den pakistanske landsbyen Wam ble nesten totalt ødelagt i skjelvet. Over 200 mennesker døde i den lille landsbyen, de fleste begravd under sine egne hjem da husene kollapset. Foto: CARE
TOTALSKADD: Den pakistanske landsbyen Wam ble nesten totalt ødelagt i skjelvet. Over 200 mennesker døde i den lille landsbyen, de fleste begravd under sine egne hjem da husene kollapset. Foto: CARE Vis mer


Døde kropper

Hasan Mazumdar er CAREs Landdirektør i Pakistan. Han befinner seg nå ved jordskjelvets episenter i Ziarat-området.

- Dette er det tristeste jeg har sett i hele mitt. Da vi ankom landsbyen Wam så vi 60-70 døde kropper som var samlet og klare til å begraves. Mange av de omkomne var små barn, forteller han og legger til:

- Landsbyledere anslår at 200 mennesker døde bare i denne landsbyen, de fleste begravd i jordskred eller i hus som kollapset.

AFP opplyser at mange av barna som overlevde jordskjelvet nå sliter med sykdom.

Små barn må sove ute i minusgrader
KALDT: De overlevende har allerede tilbrakt en natt ute i temperaturer under null grader. De samler seg under de få teppene de kan finne for å holde varmen.
SMÅ OG SYKE: I etterkant av jordskjelvet har mange av de overlevende barna blitt syke.
OMKOMNE: Pakistanske myndigheter bekrefter at 215 mennesker døde som følge av jordskjelvet i går. Organisasjonen CARE forventer at tallet vil stige til 600.
MASSEGRAV: Folket i landsbyen Wam forbereder en massegrav for å begrave de omkomne. Dette er den andre graven de har måttet lage.