Små barn med jukseblod ble brukt som skjold

Det vil byrådsleder Erling Lae aldri mer se i Oslos gater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En gruppe barn med t-skjorter og hender malt så de så blodige ut gikk først i demonstrasjontoget da det gikk fra Stortinget og til Israels ambassade i går.

De var der blant annet for å bidra til å hindre at demonstrasjonen skulle bli voldelig, ifølge arrangøren.

Da demonstrantene kom fram til ambassaden ble barna stående først, og rope slagord, mens de andre ble holdt tilbake av arrangørens egne vakter.

- Aldri igjen

Det skulle raskt vise seg at barna dessverre ikke bidro til at demonstrasjonen forble fredelig. Det ble kastet en fyrverkeribombe mot politiet som eksploderte rett ved de små barna som ble livredde, og måtte flykte vekk.

Byrådsleder i Oslo, Erling Lae (H), vil ikke se barn bli brukt i en demonstrasjon på denne måten igjen noen gang i Oslo.

- I dette tilfellet ble barna utilsiktet brukt som et skjold. Det var svært lite klokt, og jeg vil ikke at det skal gjenta seg. Jeg vil anmode arrangører av demonstrasjoner som dette til å ikke ta med barn i framtiden, og i hvert fall ikke først i et tog der en vet at det kan oppstå farlige situsjoner, sier Lae til Dagbladet.no.

Den pensjonert politioverbetjent Oslo-profilen Finn Abrahamsen er enig med Lae om at barn ikke må brukes på denne måten i demonstrasjoner, men mener samtidig at de må få lov til å være med.

- Generelt er det greit at barn er med i demonstrasjonstog som dette, fordi de er veldig opptatt av det som skjer og har et ønske om å bidra på sin måte. Det som var problemet her var at en kunne regne med at det ville bli bråk, og da er det dumt og uklokt å la de gå først, sier Abrahamsen til Dagbladet.no.

Skuffet og sjokkert

Erling Lae er skuffet og sjokkert over at det to ganger i løpet av en uke har brutt ut regelrette gatekamper i Oslo etter demonstrasjoner.

- Det er viktig at vi er krystallklare på at vi ikke aksepterer vold som uttrykk for meningsytringer. I Norge argumenterer vi verbalt, vi går ikke løs på andre mennesker. Det som har skjedd nå er ikke politikk, men voldskriminalitet, sier Lae.

Lae er nå på ferie. Da han hørte om gårsdagens opptøyer prøvde han å framskynde avreisen, men det var ikke praktisk mulig.

- Jeg kommer selv, så fort vi får flere fakta på bordet, til å innkalle til et møte i politirådet i Oslo, der vi fra kommunen sitter sammen med representanter fra politiet. Vi må gjennomgå situasjonen, og se hvor det svikter, ikke minst i forhold til minoritetsgrupper, sier Lae.

Både psykologer og politikere reagerer på at barna var i en så utsatt posisjon.

— Det er uheldig for barn å bli inkludert i demonstrasjoner hvis man vet at det er fare for at stemningen kan bli opphetet og utarte til vold, sier psykolog og leder for Krisepsykologisk senter i Bergen, Atle Dyregrov, ifølge NTB.

— Vi er ikke redd for å la barna gå først, alle vet at barna er med i toget, og at dette er en fredelig demonstrasjon. Men vi er skuffet over at det utartet slik og at barna ble redde, sier Rima Yehya som er mor til to av barna til Aftenposten.

Tålmodig Oslo-politi

Under lørdagens demonstrasjon tok det vesentlig lenger tid før politiet svarte demonstrantene med tåregass. Selv om demonstrantene pepret politiet med fyrverkeribomber, flasker, stein og planker, sendte innsatslederne i politiet melding ut om at de skulle avvente situasjonen og la vaktene forsøke å roe ned situasjonen.

Det fungerte lenge, men til slutt måtte de ty til tåregass. I alt 160 personer ble til slutt innbrakt.

- Ut fra de rapportene jeg har fått, synes jeg politiet skal få ros og en takk for måten de har håndtert demonstrasjonene på, sier Lae.

Finn Abrahamsen er enig.

- Mitt inntrykk er at politiet viste en stor grad av tålmodighet, og det var nok klokt. De hadde nok håpet at det skulle dø ut av seg selv, men måtte til slutt gripe inn. Det de glapp med, var at en gjeng kom i drift, sier Abrahamsen.

Forhindres i framtiden

Denne gjengen på noen hundre personer dro rundt i Oslo sentrum. De skjøt blant annet raketter inn i Frimurerlosjen, der det var en barnefest, og ramponerte en rekke McDonalds-restauranter.

Ungdomsarbeider Tor Bach mener ungdommene som står bak dette er frustrert minoritetsungdom som føler at de blir oversett i det norske samfunnet og ikke har noen politisk agenda.

— Opptøyene torsdag var anledningen som kan ha fått mange til å få utløp for mange frustrasjoner samtidig. Ungdommene satte mer av dagsorden den dagen enn da 10 000 mennesker samlet på Youngstorget med Oslo-biskopen og LO-lederen i spissen, sier Bach til Aftenposten.

Abrahamsen mener politiet og politikere må se på hva som kan forhindre liknende situasjoner i framtiden.

- Vi må lære av ting som dette, ikke bare sette oss i skyttergravene. Vi må finne ut hva som er årsaken og hva som kan gjøres, sier han til Dagbladet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer