Små barn sendes som pakkepost

Barn helt ned i fireårsalderen reiser alene med NSB i feriemånedene. - Vi ser flere tilfeller som grenser til barnevernssaker, sier informasjonssjef Svein Ringstad i NSB Konsern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han får full støtte fra barneombud Trond Waage. Sammen vil de komme foreldrenes lettsindighet til livs.

- Det er helt uansvarlig å sende små barn alene på toget, sier de til Dagbladet.

Svært mange foreldre jobber mye, og må sende vekk ungene for å få feriekabalen til å gå opp. Ettersom flere og flere foreldre skilles, er det stadig vanligere at barn sendes land og strand rundt til ekspartneren.

- Barna ender opp som det reneste fraktgods, forteller Ringstad, og fortsetter:

- Det ser ut som om foreldre tror at når de setter ungene på toget, er det det samme som å åpne døra til barnehagen, sier Ringstad.

- Men NSB har ikke alltid kapasitet til å ta vare på unger over lange strekninger. Uforutsette situasjoner kan ikke småbarn takle på egen hånd. De blir redde og føler seg forlatt, fortsetter han.

Negativ utvikling

Barneombud Trond Waage stemmer i: - Dette går ut over barna, sier han til Dagbladet. Waage tok for ei tid siden kontakt med de store transportoperatørene - NSB, SAS og Braathens samt buss- og ferjeselskaper - for å hjelpe dem med å tilrettelegge systemet for barn som reiser alene. Da hadde han de siste årene vært vitne til en økning i tilfeller der barn ble overlatt til seg selv på lange reiser.

Eksempler

- Noen av tilfellene er virkelig grove, sier han. Og det er ikke bare hos NSB at rutinene ikke er gode nok.- Dette sier litt om foreldrenes ansvarsfølelse, sier Ringstad.- Målet vårt er å komme fram til felles ordninger når det gjelder transport, slik at vi kan informere foreldrene om hvilket ansvar de selv har, sier Waage.

Kartlegger behov

Barneombudet skal nå gjennomføre en brukerundersøkelse blant foreldre slik at de kan kartlegge hvilke behov som finnes, og hva som kan gjøres for å etterkomme disse behovene.- Hvem som skal ta kostnadene må vi se på når vi har kommet fram til noen løsninger, sier Waage, som tror at både det offentlige og de private må ta sin del av støyten.

Waage tror at selskapene også bør få barnefaglig kompetanse, slik at de lettere kan takle barn i stressende situasjoner.