Små bevegelser på børsen

PGS stiger, mens RCL faller etter at cruise-selskapet la frem tall for fjerde kvartal. Små kursbevegelser preger Oslo Børs i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RCL-kursen falt umiddelbart etter fremleggelse av tall for fjerde kvartal. Kvartalsresultatet var på linje med estimater fra First Call, men 1 cent under whisper concensus.

Selskapet bekrefter gode booking-tall i begynnelsen av året samtidig som selskapet melder om et tøft prisregime for cruise-reiser.

Kursen er et kvarter over klokken 14 ned 5,1 prosent til 240 kroner.

HLF>Europeiske børser er avventende til nye signaler fra USA. Federal Reserve avholder rentemøte om seks dager og markedsaktørene venter spent på nye signaler om renteendringer.

Senere i dag skal Alan Greenspan møte Senatets budsjett komité der sentralbanksjefen skal ha en gjennomgang av finanspolitikken.

I redegjørelsen er det i tillegg til generelle rentesignaler ventet at Greenspan vil komme inn på muligheter for skattelettelser i amerikansk økonomi.

Sentralbanksjefen har tidligere uttrykt bekymring for valgløftet fra president George W. Bush om skattelette, og han har tatt til orde for nedbetaling av statsgjeld. Ifølge avisen USA Today torsdag skal sentralbanksjefen nå ha moderert sitt syn på dette ettersom de føderale budsjettene ser ut til å tåle begge deler.

Utviklingen på de europeiske børsene er derfor retningsløs og stemningen er avventende.

Oslo Børs er klokken 14.15 ned 0,43 prosent til 1.361,57 poeng. Omsetningen er imidlertid overraskende god, og på hovedlisten er det omsatt aksjer for nærmere 1,7 milliarder kroner. IT-indeksen er mest ned med 0,65 prosent.

PGS stiger med 4 prosent til 77 kroner på Oslo Børs i dag. Det er opp fra gårsdagens sluttnotering, men omtrent uendret fra sluttkurs i USA.

Meglerhuset First Securities mener PGS kan være en kjøpskandidat for de som liker risiko, og meglerhuset hamstrer PGS-aksjer. First Securities ser fare for ytterligere nedskrivninger i PGS-balansen, og meglerhuset mener den beste løsningen for selskapet er en oppsplitting.

Finanskanalen tok i en analyse datert 8. desember til orde for en slik oppslitting. Vi stilte i analysen spørsmålstegn ved selskapets evne til å satse på både seismikk og flytende produksjon. Innen seismikk er det press på maringen og betydelige strukturelle utfordringer, mens flytende produksjon er moden for en skikkelig konsolidering.

Nortrans Offshore glapp ut av hendene på PGS rett og slett fordi selskapet ikke hadde ressurser til et slikt løft. Slikt har ikke selskapet råd til.

Den amerikanske investeringsbanken UBS Warburg har for øvrig nedjustert estimater og kursmål på PGS.

Oljeservice opplevde en god dag i USA og går og flere papirer i offshoresektoren stiger på Oslo Børs i dag.

ProSafe opplever en skikkelig rekyl etter kraftig kurspress etter budet på Nortrans Offshore. Kursen er opp 3,4 prosent til 121 kroner. Selskapet har for øvrig vært under betydelig kurspress helt siden nyttår. På årets første dag ble ProSafe handlet til 141 kroner, 16,5 prosent over dagens kursnivå.

Northern Oil er opp over 10 prosent på Oslo Børs i dag. Aksjen handles klokken 14.05 til kurs 5,25 kroner. Meglerhuset Karl Johan Fonds gjentar sin kjøpsanbefaling og opererer med et kursmål på 15 kroner.

Northern Offshore er en annen offshore-aksje med godt kursløft i dag. Kursen er opp 3,4 prosent til 12,30 kroner og det er omsatt aksjer for 28 millioner kroner.

Blant taperne finner vi ikke uventet Eltek. Selskapet har vært inne i en sterk opptrend, og bare siden 10. januar har kursen steget fra 170 til 250 kroner, tilsvarende en kursoppgang på nærmere 50 prosent. Derfor er det ikke rart at en del investorer benytter en litt rolig og impulsløs dag til å sikre gevinsten.

Eltek er ned 4,2 prosent til 239 kroner.

Andre teknologifavoritter som InFocus og Nera reagerer også ned i dag. Kursnedgangen i InFocus er marginalt, mens Nera er ned hele 2,8 prosent til 41,70 kroner.

Opticom begynner å røre litt på seg etter en treg start på dagen, og en kursoppgang på 0,5 prosent til 930 er nesten ikke verd å nevne i Opticom-sammenheng.

Tomra trekker også markert ned torsdag. Kursen faller med 4,5 prosent til 158 kroner.

Etter en rekke med salgsanbefalinger har Tomra falt tilbake fra tidliger toppnivåer. På årets første handledag var Tomra i 184,50 kroner. Tomra har dermed ikke falt mer enn 14 prosent. Når en tar i betraktning at selskapet er utsatt for salgspress og aksjen fortsatt er priset til aggresive multipler, er det i grunnen overraskende at kursfallet ikke har vært større og brattere.