Små EU-land i forsvarskamp i Nice

Nice: EUs små land kjemper innbitt for å beholde det de har av makt i EUs organer. Et forslag fra det franske formannskapet om makt- og stemmefordeling ble betegnet som ydmykende overfor små land og bastant avvist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har avvist dette forslaget og vi venter på et nytt, sa Portugals utenriksminister Jaime Gama i en pause i forhandlingene lørdag ettermiddag. I likhet med de aller fleste mindre landene hadde han lite til overs for det franske forslaget, som de fleste beskrev som svært fransk og ikke i nærheten av et samlende kompromiss.

- Det er et institusjonelt statskupp, skal Portugals statsminister Antonio Guterres ha sagt da han fikk se forslaget lørdag.

Nederlands statsminister Wim Kok var også tydelig opprørt og sa til det svenske nyhetsbyrået TT at det han hadde på hjertet om forslaget ikke egnet seg for offentliggjøring. Danmarks statsminister Poul Nyrup Rasmussen var mer diplomatisk, men sa at han ikke syntes det franske forslaget var klokt.

Små mot store

De franske lederne forsvarte forslaget og sa at de var nødt til å begynne et sted for å kunne gjøre framskritt.

- Det er vanskelig, men det visste vi det ville bli, sa Frankrikes utenriksminister Hubert Vedrine. Europaminister Pierre Moscovici dristet seg til å si at Frankrike var blant landene som hadde gjort innrømmelser.

EU-toppene ventet lørdag ettermiddag på et nytt kompromissforslag, og alt pekte i retning av at forhandlingene ville fortsette langt inn i søndagen.

De små landene var særlig kritiske til forslaget om en kraftig økning av stemmene til de største landene i EUs ministerråd, der EUs lover blir vedtatt.

Ydmyket

I henhold til det franske forslaget skal stemmebalansen mellom Frankrike og Tyskland i EUs ministerråd opprettholdes, men begge landene tredobler sine stemmer. Mens Tyskland vil ha flere stemmer enn noen av de andre, mener de små landene at deres posisjon blir kraftig svekket. Jaime Gama sa at de små landene var ydmyket over forslaget.

Stemmene i Ministerrådet, EUs besluttende organ, skal utgjøre 321 i et EU med 27 land. Tyskland, Frankrike, Italia og Storbritannia skal alle få 30 stemmer hver, mens Spania får 28 og Polen 26.

Sverige hadde krevd å få komme på samme nivå som Portugal og Belgia, men får i forslaget ikke oppfylt dette. Nederland hadde lørdag heller ikke fått innfridd kravet om flere stemmer enn den mindre naboen Belgia.

Veto

Frankrike vil også begrense antallet kommissærer til 20 etter 2010, eller så snart EU har 27 medlemsland. De fem store landene skal gi opp den ene av sine to kommissærer, men forslaget innebærer at et eller flere land i perioder vil være uten kommissær i framtiden, noe Sverige og flere andre små land har motsatt seg.

I spørsmålet om hvilke saker som i framtiden kan avgjøres med kvalifisert flertall, beholdes vetoretten på skatteområdet i minst fem år, med unntak av saker som gjelder tiltak som bedrageri og svindel mot medlemslandenes offentlige finanser.

Reformforslaget går også inn for å fjerne landenes vetorett innenfor noen områder av sosialpolitikken og asyl- og innvandringspolitikken. I henhold til forslaget skal Spania ha gått med på å frasi seg total kontroll gjennom veto over EUs utjevningsfond, med en garanti for å nyte godt av midler fram til 2010.

(NTB-Ole Kristian Bjellaanes)