Små grupper truer freden i Kosovo

Mens serbiske og kosovoalbanske ledere lover å ikke gripe til vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Serbiske og kosovoalbanske ledere lover å ikke gripe til vold i striden om Kosovos framtid. Men små, paramilitære grupper på begge sider nekter å utelukke væpnede aksjoner.

Mandag kunne avisen Express i Pristina fortelle at en serbisk gruppe har begynt å dele ut flygeblader i den nordlige delen av provinsen, med løfte om å gå til krig hvis Kosovo erklærer selvstendighet.

Slike trusler blir møtt med advarsler fra organisasjonen som kaller seg Den albanske nasjonale hær, og som hevder den allerede patruljerer området langs Kosovos nordgrense. Medlemmene har lovet å slå tilbake hvis serbisk gerilja forsøker å gjenerobre provinsen.

- Vi vil forsvare Kosovo til siste mann, var parolen da vestlige journalister fikk møte den selverklærte hæren i forrige måned.
Ulovlig
Det er uklart hvor alvorlig truslene bør tas, og det er lite trolig at noen av gruppene vil klare å mobilisere et stort antall krigere. Både serbiske og kosovoalbanske myndigheter har erklært at paramilitær virksomhet er ulovlig.

Likevel er det bekymring for hva små grupper med ekstremister kan finne på i en situasjon som i utgangspunktet er svært spent.

- Vi vet at det ikke skal så store hendelser til før situasjonen eskalerer, sier forsker Kari M. Osland ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Som eksempel nevner hun opptøyene i mars 2004, da uroligheter i byen Mitrovica raskt spredte seg til andre deler av Kosovo. Rasende albanere gikk løs på serbiske eiendommer og kirker, og til sammen 19 mennesker ble drept.


Brøt sammen
Fristen for sluttføringen av forhandlingene om Kosovos status utløp formelt mandag, men allerede i forrige uke fikk FNs generalsekretær Ban Ki-moon rapporten som slår fast at samtalene mislyktes. Verken regjeringen i Serbia eller de kosovoalbanske myndighetene var villige til å fire på sine krav.

I Kosovos provinshovedstad Pristina markerte albanske ungdommer mandagen med en fredelig demonstrasjon med krav om umiddelbar løsrivelse fra Serbia.

Flere tusen personer deltok i det arrangørene omtalte som «marsjen for uavhengighet». Noen bar plakater med oppfordringer til europeiske land om å stå samlet i spørsmålet om Kosovos uavhengighet.

UVISS FRAMTID: En kosovoalbansk student kysser det albanske flagget under en demonstrasjon for et selvstendig Kosovo. Foto: AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF/SCANPIX
UVISS FRAMTID: En kosovoalbansk student kysser det albanske flagget under en demonstrasjon for et selvstendig Kosovo. Foto: AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF/SCANPIX Vis mer

Samtidig uttalte en talsmann for de kosovoalbanske myndighetene at provinsen vil erklære seg uavhengig i god tid før mai neste år, ifølge nyhetsbyrået AP.


Lei konflikt
I den nordlige delen av Kosovo, hvor et stort flertall av befolkningen er serbere, har de lokale myndighetene erklært at de ikke vil underlegge seg de albanske politikerne i Pristina. Hvis Kosovo løsriver seg fra Serbia, vil Nord-Kosovo løsrive seg fra resten av provinsen, lover serbiske ledere i området.

- Situasjonen er mer spent nå enn den har vært på lenge, fordi det er litt uklart hva de ulike aktørene vil foreta seg, sier forsker Kari M. Osland til NTB.

Hun har likevel inntrykk av at folk flest i Kosovo er lei av konflikt og ønsker å komme videre med livene sine.

I tillegg har NATO økt beredskapen for å møte truslene fra ekstreme grupper. Over 16.000 fredsbevarende soldater er utplassert i provinsen, noe som reduserer faren for at små voldsepisoder skaper en situasjon som kommer ut av kontroll.


(©NTB)