- Små HIV-hull i kondomer

Den katolske kirken forteller folk i aidsrammede land at kondomer har små hull som slipper HIV-viruset igjennom. WHO raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den katolske kirken, med den fredsprisnominerte Paven og vatikanet i spissen, prøver å skremme folk i hardt aidsrammede land fra å bruke kondomer, melder The Guardian.

Vatikanet har alltid vært negative til bruken av kondomer og andre prevensjonsmidler, og går nå ut med påstander som er stikk i strid med budskapet Verdens helseorganisasjon (WHO) og leger verden over prøver å formidle: at det nytter å beskytte seg mot aids.

- Aids-viruset er 450 ganger mindre enn spermiene. Spermiene kommer seg enkelt gjennom «nettet» som lages av kondomet, hevder ingen ringere enn kardinal Alfonso Lopez Trujillo, president i Vatikanets bisperåd for familieanliggender.

De mildt sagt oppsiktvekkende påstandene framføres av kardinalen blant annet i BBC-programmet Panorama, med tittelen «Sex and the Holy City».

- Farlig påstand

Anti-kondombudskapet spres av Vatikanet på fire kontinenter, ifølge The Guardian. Ikke overraskende raser WHO mot den katolske kirken og fordømmer påstandene deres om kondomer.

- Disse feilaktige uttalelsene om kondomer og HiV er farlige når vi står overfor en global epidemi som allerede har tatt livet av mer enn 20 millioner mennesker, og som minst 42 millioner er rammet av akkurat nå, svarer WHO.

WHO sier, med støtte fra vitenskapelige tester, at riktig bruk av kondom reduserer risikoen for å bli smittet av hiv med 90 prosent. Kondomer kan sprekke eller gli av, men det finnes ikke noen hull i kondomene som HIV-viruset kan trenge gjennom, fastslår organisasjonen.

Men kardinal Trujillo gir seg ikke så lett, og svarer slik på WHOs påstander om HIV-tette kondomer:

- De tar feil om dette... det er et lettfattelig faktum, sier kardinalen.

<B>SKREMMER: </B>Den katolske kirken, med Paven og vatikanet i spissen, anbefaler slett ikke at man bruker kondomer - heller ikke i aidsrammede land. <br> Foto: SCANPIX<br>